EUR 117,95 USD 105,47 CHF 105,04

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 27.05.19. :: 117.9481 rsd

Tekst objavljen: 15.03.2019 12:08        


Internet, odnosno world wide web, proslavio je ovog 12. marta trideseti rođendan, a i srpsko "parče" interneta može da se pohvali dvocifrenim brojem svećica na torti jer je nacionalni domen .RS navršio u martu jedanaest godina.

Nacionalni domen .RS navršio 11 godina

Tačno u podne 10. marta 2008. godine počela je registracija .RS domena, a jedanaesti rođendan proslavilo je ukupno 104.193 registrovanih naziva domena, prema evidenciji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), koji upravlja nacionalnim internet domenima .RS i .SRB.

Domen .RS nije dočekao rođendan nespreman, već je svoje korisnike počastio novim latiničkim karakterima koje je moguće upotrebiti pri registraciji naziva domena. Kako podsećaju iz RNIDS-a, od 5. marta omogućena je slobodna registracija IDN (Internationalized Domain Name) naziva u okviru .RS domena. To znači da "ošišana latinica“ u nazivu domena više nije nužnost, već stvar izbora.

Naime, pri registraciji naziva domena moguće je upotrebiti ukupno 67 latiničkih slova koja se koriste u pismima čak 13 jezika koji se govore u Srbiji. Svi koji žele mogu da registruju naziv .RS domena koristeći slova ne samo srpskog, već i albanskog, bošnjačkog, hrvatskog, češkog, nemačkog, mađarskog, crnogorskog, rumunskog, romskog, slovačkog, slovenačkog i vlaškog jezika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
internet Srbija internet domen

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana