Tekst objavljen: 04.10.2013 8:30        


Nacionalna banka Grčke (NBG) planira da se proda svoj udeo u bankama jugoistočne Evrope - Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji, piše list Katimerini.

Nacionalna banka Grčke se povlači iz Srbije?

NBG je postigla dogovor sa Institucijom za konkurentnost Evropske komisije, da zadrži većinski deo u turskom ogranku Finansbanke, pa na taj način neće odustati od većine aktivnosti u jugoistočnoj Evropi.

Navodi se da bi baza u Skoplju trebalo da bude konsolidovana u unapređena, ali to će biti dug proces u trajanju od pet do sedam godina. Portal navodi da je čista spekulacija da će se NBG povući iz skopske Stopanske banke, koja je pre dva meseca imala depozite od dve milarde evra i nalazi se u odličnom finansijskom stanju.

Ne postoji zvanična najava bilo kakve promene u strukturi akcionara Sopanske banke, koja, kako se navodi, posluje sa kontinuiranim uspehom, finansijski je nezavisna od NBG Grupe, a pod nadzorom Narodne banke Makedonije.

Centralna banka je saopštila da sporazum o povačenju još ne postoji, ali da je to jedna od opcija koju razmatra Evropska komisija. Čak i ako bude doneta takva odluka, to će biti dug proces i Stopanska banka će nastaviti normalno da posluje na tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodaja banke bankarski sektor bankarsko tržište Srbija banke NBG banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana