Tekst objavljen: 05.01.2018 17:30        


Ponekad je za finansijsku stabilnost potrebno samo malo discipline. Analizirajte svoje potrošačke navike i prestanite da kupujete nepotrebne stvari kako biste bili sigurni da ćete ostvariti najvažnije finansijske planove. Postoji nekoliko stvari na koje svi previše trošimo, ali male i bezbolne promene doprineće da mnogo uštedimo.

Na šta trošimo previše novca?

1. Kafa

Kafa je na vrhu ove liste zato što ima mnoštvo zamena za ovu naviku, pa je u ovom slučaju možda najlakše napraviti rez. Ako spadate u one koji svakodnevno kupuju kafu za poneti da bi oko tri sata uneli neophodnu dozu energije, onda će vam za godinu dana na to otići prilično mnogo novca. Zar ne bi bilo bolje da ga uštedite za nešto pametnije?

Uz neznatno ulaganje, imaćete osećaj da u stanu imate privatnog barmena. Pripremite kafu ujutro i sipajte je u lepu šolju za višekratnu upotrebu. Razmislite zašto kupujete kafu uvek u isto vreme. Svima je potrebna pauza u vreme ručka, ali ponekad i kratka brza šetnja po kraju može biti podjednako osvežavajuća, a uz to je i besplatna.

2. Teretana

Ako stvarno idete redovno u teretanu, investicija će se verovatno isplatiti. Osim toga, postoji mogućnost uštede putem grupnog učlanjivanja, ili popusta za studente.

Izračunajte koliko ste platili članarinu, a koliko puta ste otišli na trening. Možda je bolje da se naviknete da redovno vežbate kod kuće?

3. Naručivanje ručka na poslu

Nema ničeg lošeg u tome da sebi s vremena na vreme priuštite ručak iz restorana, ali ako vam naručivanje pređe u naviku, to će vas prilično skupo koštati. Mnogo je bolje da ovo zadovoljstvo sačuvate za posebne prilike. Postoji mnoštvo načina da sami pripremite zdrav obrok, zahvaljujuće kome ćete uštedeti - i doterati liniju.

4. Kasno plaćanje računa

Ako ne budete plaćali račune na vreme, brzo ćete nagomilati dugove. Ako vam se to redovno događa, možda je vreme da napravite novi plan kućnog budžeta, ali ako ste samo neorganizovani, postoji više načina da rešite problem.

Pređite na plaćanje računa preko banke, a ako to nije moguće, namestite alarm na telefonu kako bi vas nekoliko dana pre roka podsetio na obavezu. Ako vam više odgovara da platite veliku ratu kredita na kraju meseca, umesto na početku, razmislite o tome da pozovete prodavca i razmotrite mogućnost pomeranja roka.

5. Brendirani proizvodi za domaćinstvo

Često previše trošimo na skupe firmirane proizvode za ličnu higijenu, sredstva za čišćenje i slično, iako postoji mnogo jeftinija zamena. Analize su pokazale da su proizvodi koje kupujemo u samoposluzi često podjednako kvalitetni kao i oni koji nose imena poznatih proizvođača.

U diskontima proizvodi mogu da se dobiju po znatno nižoj ceni, ako kupite veće pakovanje. Sipate tečni sapun iz velike u lepu manju flašu i luksuzni proizvodi sigurno vam neće nedostajati.

6. Odlazak na piće

Redovni večernji odlasci na piće s društvom mogu skupo da vas koštaju. Često uz koktel ide i večera, a zatim sednete na drugo mesto. Napravite bar kod kuće i zabavićete se podjednako dobro, a pritom ćete uštedeti.

7. Moderna garderoba

Svi mi želimo da osvežimo garderobu u novoj sezoni. Međutim, postoji rizik da upadnemo u zamku kratkotrajnih modnih trendova i potrošimo mnogo novca na hrpu nekvalitetnih stvari koje već sledeće godine ni na šta neće ličiti, ili više neće biti u modi.

Ograničite se na nekoliko modernih komada odeće. Kvalitetna klasična odeća može da se kupi po različitim cenama, što znači da nećete morati da potrošite nerazumne sume.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novčanik potrošnja novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana