Tekst objavljen: 10.02.2020 10:55        


Kupci se najviše žale na lošu obuću i telefone, a samo lane je podneto više od 3000 žalbi na prodavce!

Na šta se potrošači najviše žale?

Ovoliki broj žalbi pokazuje da su se trgovci i firme iz uslužnih delatnosti poprilično osilili kada je poštovanje Zakona o zaštiti potrošača u pitanju, pa kupci moraju da prođu Tantalove muke da bi se izborili za zamenu ili povraćaj para za oštećenu robu, ili loše pruženu uslugu.


Patike od 100 evra

- Pre 10 dana sam na sniženju od 50 posto kupila čizme za 2800 dinara. Na njima je bila etiketa na kojoj je velikim slovima pisalo "vodootporne". Kada sam ih drugi put obula, padala je sitna kiša i noge su mi bile skroz mokre. Odnela sam ih u radnju i tražila da mi vrate novac jer su se veoma loše pokazale, ali prodavačice nisu htele ni da čuju za reklamaciju.

Visoke kazne

300.000 do dva miliona dinara iznosi kazna za pravno lice koje u roku od osam dana ne odgovori na reklamaciju potrošača

50.000 do pola miliona dinara propisana je kazna za odgovorno lice koje ne odgovori na reklamaciju u roku

50.000 do pola miliona dinara iznosi kazna za preduzetnika koji ne odgovori na reklamacije u roku od osam dana


Tvrdile su da je to obuća za "suvi sneg", a kada sam pitala kako sneg može da bude suv, ćutale su. Pokušala sam da ih reklamiram i u drugoj smeni, i tek kada sam zapretila da ću se žaliti zaštitnicima potrošača, pristali su da čizme pošalju "Jugoinspektu" na analizu – priča N.A. iz Beograda, i dodaje da su je posle 7 dana iz prodavnice zvali i rekli da se čizme još nisu osušile, te da će posle morati opet da ih pokvase kako bi se utvrdilo gde puštaju vodu i da li će joj uvažiti reklamaciju.

I jedan kupac iz Pančeva bio je oštećen za 100 evra, koliko je platio ćerki patike jednog poznatog brenda, jer u prodavnici nisu hteli da mu vrate novac, niti da daju druge patike kao zamenu za prve, kojima se oštetila peta, pa je deo koji je štrčao povređivao detetu nogu.


- Odbili su mi reklamaciju zbog navodnog nepravilnog korišćenja, i jedino što mi je ostalo jeste da ih tužim, ali sam zaključio da mi se to ne isplati, pa sam ćerki kupio druge patike – kaže ovaj čovek iz Pančeva.

Da potrošači moraju da idu do kraja u zaštiti svojih prava, pa makar i na sud, smatra Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača, jer je to jedini način da trgovci shvate da ne mogu tek tako da odbijaju svaku reklamaciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ohrabrivanje

- Kada postoje zakonske osnove, ohrabrujemo potrošače da tuže, zato što na taj način pokazujemo trgovcima da ne mogu tek tako da postupaju sa potrošačima odbijajući svaku reklamaciju. Nije suština koliko to košta i traje, već je suština da se tužbom pokaže prodavcu da postoji i svest potrošača o tome, i da ne mogu da se ponašaju u stilu "tuži me".

Prošle godine smo postupali u više od 3134 prigovora potrošača. Imali smo više od 50 posto sudskih tužbi u ime potrošača i samo je jedna rešena negativno. Najviše je žalbi bilo zbog obuće, mobilnih telefona, telekomunikacionih usluga i bele tehnike – kaže Nikolić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači kupci obuća odeća kazne

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana