Tekst objavljen: 02.11.2015 14:11        


U Crnoj Gori je počela puna primena Zakon o strancima, prema kome je zapošljavanje stranaca moguće samo ukoliko na birou za zapošljavanje nema lica koja ispunjavaju uslove stupanja na posao. Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore podsetilo je da Zakon o strancima počinje da se primenjuje u celini.

Na snazi ograničeno zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori

Taj zakon, prema kome je do 1. novembra bila odložena primena njegova tri člana, stupio je na snagu 3. juna ove godine, preneli su crnogorski mediji.

Reč je o članovima kojima se propisuje ograničenje za zapošljavanje stranaca, izdavanje potvrde Zavoda za zapošljavanje (Z Z Z), kao i novčane kazne za prekršaj ako je poslodavac dao pisanu ponudu za zapošljavanje stranca pre dobijanja potvrde Zavoda, preneli su crnogorski mediji.

"Ograničenje za zapošljavanje stranaca, u smislu Zakona o strancima, znači da se dozvola za privremeni boravak i rad stranca može izdati samo ako na evidenciji Z Z Z nema nezaposlenih osoba koje ispunjavaju uslove za zasnivanje radnog odnosa na određenim poslovima ili je osoba sa te evidencije odbila zasnivanje radnog odnosa na tim poslovima", dodali su iz Ministarstva.

Potvrdom Z Z Z, kako su naveli, dokazuje se da nema ograničenja za zapošljavanje stranca.
"Na osnovu potvrde poslodavac može dati pisanu ponudu za zapošljavanje stranca na određenom radnom mestu, što je jedan od dokaza o opravdanosti zahteva za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad stranca, u postupku kod Ministarstva unutrašnjih poslova", zaključili su iz Ministarstva rada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ministarstvo rada Crna Gora rad u inostranstvu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana