Tekst objavljen: 26.12.2019 10:25        


Sa isplatom akontacija za obeštećenja u postupku restitucije neće se kasniti, a svi poslovi će biti gotovi pre nego što bude raspuštena skupština, uoči predstojećih parlamentarnih izbora, izjavio je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić

"Na proleće akontacija za oduzete nekretnine"

Sekulić kaže da bi koeficijent trebalo da bude određen do 1. marta i da radna grupa privodi kraju rad na izmenama Zakona o restituciji posle čega će početi i prve isplate.

Predviđeno je da u toku 2020. godine počne isplaćivanje akontacija od 10 odsto od utvrđenog iznosa za obeštećenje imovine koja je oduzeta starim vlasnicima posle Drugog svetskog rata, a godinu dana kasnije i emitovanje obveznica, prenose "Večernje novosti".

Građani će moći da ih naplate tokom 12 godina u jednakim godišnjim ratama. Za osobe starije od 70 godina ovaj rok je pet, a za starije od 65 - 10 godina.

Kako se navodi, koeficijent koji će odrediti Ministarstvo finansija iznosiće između 14 i 15, odnosno starim vlasnicima ili njihovim naslednicima biće isplaćivano 14 ili 15 odsto od procenjene vrednosti imovine.

Tako na vrednost od 100.000 evra nekadašnji vlasnik treba da dobije 14.000 evra, piše list.

U Agenciji navode da se zakonske izmene odnose na tehničke promene kojima se preciziraju detalji oko isplate akontacija i emitovanja obveznica.

Ukupan iznos koji je država odredila za obeštećenje starih vlasnika iznositi dve milijarde evra.

Okončanje naturalne restitucije se očekuje u naredne tri godine, a ostalo je da se vrati još 47.000 hektara oranica u Vojvodini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Proces vraćanja poljoprivrednog zemljišta je ubrzan kada je Vlada donela uredbu kojom je precizirala iz kojih će tačno parcela biti vraćeno komasirano zemljište, pa nema potrebe za žalbama", kaže Sekulić i dodaje da je do sada vraćeno 60.000 hektara oranica.

Poslovnih prostora, zgrada i stanova vraćeno je 507.500 kvadrata, šuma 5.765 hektara, a neizgrađenog građevinskog zemljišta 442 hektara.

Među nekretninama koje ne mogu da se vrate, a čiji će vlasnici biti obeštećeni, nalazi se i Beli dvor.

Kako se podseća, prva rešenja o vraćanju oduzete imovine u naturi doneta su 2012. godine, ali je početak isplate obeštećenja za nekretnine koje ne mogu biti fizički vraćene pomeran tri puta - poslednji put na 31. mart 2020. godine.

1 komentar

  1. User image
    Dejan 26.12.2019 16:30

    Definitivno tuzba sudu zbog duskriminacije neko dobio sve cak i crkve a nama umedto polj.zemljista nude 14% uratama na 10g ja cu da kontaktiram sa advokatima u vezi tuzbe protiv drzave pred domacim sudom i strazburom i na kraju svi troskovi ce drzava morati da plati zbog nerazumnog ponasanja jos verujem da ce se opametiti i uvesti supstituciju polj.zemljista.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akontacija agencija za restituciju strahinja sekulić nekretnine restitucija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana