Tekst objavljen: 10.06.2018 10:00        


NA pomolu je konačno rešenje problema zaduženih u švajcarskim francima. Kako je najavljeno iz Vrhovnog kasacionog suda (VKS), svi predmeti u vezi sa kreditima građana zaduženih u francima, koji su primljeni do sada - biće rešeni do 1. oktobra. A, Vrhovni kasacioni sud će nižestepenim sudovima uputiti dopis da se ti predmeti smatraju hitnim.

Na pomolu rešenje za dugove u “švajcarcima”

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević primio jeu sredupredstavnike Udruženja "CHF Srbija", čija su dvojica članova započela čak i štrajk glađu.

- Milojević je rekao predstavnicima Udruženja da će VKS sve predmete u vezi sa kreditima građana zaduženih u švajcarskim francima primljene do današnjeg dana rešiti do 1. oktobra 2018. godine - navodi se u saopštenju ovog suda.

Posebno je naglasio da VKS ne može unapred zauzimati pravne stavove, već će odlučivati samo u konkretnim predmetima, što je i u skladu sa evropskim standardima, i dodao da će nižestepenim sudovima uputiti dopis da se ovi predmeti smatraju hitnim.

- Sa posebnom opreznošću, sudovi će poštujući principe savesnosti i poštenja razmatrati tužbe sa predlogom za određivanje privremene mere u pomenutim sporovima - saopštio je VKS.

- S obzirom na to da se radi o takozvanim tipskim predmetima, nižestepeni sudovi će iz tih odluka moći da donose zaključke o stavovima Vrhovnog kasacionog suda.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je dodala da se šta god ko pričao, ne mogu poništiti činjenice i istina o tome šta je preduzeto.- Ja o ovoj temi više neću odgovarati, a vi ako imate nešto posebno da me pitate, pozovite me u hodnik. Valjda ću znati da vam odovorim na to pitanje, mene nije strah da mi se približite, mada znam da ste nasilnik - poručila je Tabakovićeva Bošku Obradoviću.


Kako je "Novostima" rekla Sanja Vujanović, član nadzornog odbora Udruženja "CHF Srbija", pred sudovima je trenutno nekoliko hiljada sporova, u kojima su zaduženi u francima tužili banke.

- Onog trenutka kada banke počnu da gube sporove na sudu, sve će morati da se reši, jer će tada upravo banke tražiti rešenje - navela je Vujanovićeva.

- Mi verujemo u ovu državu i verujemo u sudstvo.

Za vreme dok su članovi Udruženja "CHF Srbija" protestovali, a dvojica čak započela i štrajk glađu ispred VKS, u Skupštini Srbije poslanici su se opet dotakli problema zaduženih u "švajcarcima".

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković istakla je da je NBS još pre nekoliko godina uputila preporuku bankama kako da se građanima olakša otplata kredita u "švajcarcima". Odgovarajući na kritike Boška Obradovića iz Dveri da jedino Srbija nije rešila to pitanje, Tabakovićeva je podsetila da je u maju 2013. NBS donela dve preporuke bankama - jedna za jednostrano povećanje kamata, a druga za načine kako da se olakša otplata kredita. Podsetila je i da je NBS donela četiri modela na osnovu kojih se olakšava otplata kredita u francima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dužnici u švajcarcima krediti u švajcarcima švajcarac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana