Tekst objavljen: 28.12.2015 12:00        


Cene nafte na tržištu u Aziji pale su jutros "gubeći" prošlonedeljne dobitke, budući da su strahovanja zbog globalne prezasićenosti ponude "crnog zlata" izvršila pritisak na cene uoči novih podataka o zalihama u SAD. 

Na početku nedelje nafta ponovo na nizbrdici

Američka "laka" nafta (WTI) za februarske isporuke pojeftinila je 34 centa na 37,76 dolara, dok je naftom tipa "brent" trgovano za 12 centi niže, po ceni od 37,77 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.

Cene su prošle sedmice skočile nakon što su podaci o američkim komercijalnim zalihama sirove nafte pokazali neočekivani pad, što je uticalo da nafta WTI poskupi za gotovo 10 odsto.

Vest da će SAD nastaviti izvoz nafte posle 40-godišnje zabrane takođe je pomogao da vrsta "brent", koja važi za reper globalnih cena "crnog zlata", ostvari dobitke u trgovanju na Londonskoj berzi.

"Bez velikih privrednih novosti tokom nedelje, koja će biti trgovački kratka zbog praznika, tržišta će biti usredsređena na sedmične pokazatelji Američke uprave za energetiku (EIA) o zalihama sirove nafte u SAD", izjavio je šef azijsko-pacifičkog sektora Ernst||Janga za naftu i gas, Sandživ Gupta.

Analitičari predviđaju da će EIA u sredu objaviti još jedan izveštaj o padu američkih zaliha sirove nafte, što bi bio indikator povećanja tražnje u zemlji koja je vodeći svetski potrošač tog energenta.

"Novi podaci o kontinuiranom smanjenu zaliha sirove nafte u SAD mogli bi da ojačaju cenu WTI uskoro, a taj efekat bi mogao da se prelije i na ''brent''", rekao je Gupta.

Cene nafte su pod pritiskom od 2014. godine, zbog zabrinutosti u pogledu stalne prekomerne ponude u svetu i slabe tražnje.

Investicioni analitičar iz kompanije "Filip Fjučers" u Singapuru, Danijel Ang, kaže da bi ukidanje američke zabrane na izvoz nafte moglo da pogorša situaciju, ohrabrujući proizvođače nafte iz škriljaca da povećaju proizvodnju.

"Budući da smo uvek polagali nade u to da bi smanjenje proizviodnje u SAD moglo da ublaži preveliku globalnu ponudu, američko ukidanje zabrane na izvoz bi moglo da odloži oporavak cena ''crnog zlata''", rekao je Ang.

SAD su uvele zabranu na izvoz nafte 1975. godine kako bi zaštitile američko snabdevanje energijom, nakon što je arapski naftni embargo potresao američku ekonomiju, podseća Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Organizacija zemalja izvoznica naft pad cene nafte zalihe nafte američka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana