Tekst objavljen: 20.05.2015 14:36        


FAP iz Priboja, beogradski poljoprivredni kombinat PKB i proizvođač lekova Galenika, neke su od firmi koje će država, najviše još godinu dana, nastaviti da štiti od poverilaca, saznaje Tanjug.

Na listi zašticenih firmi Galenika, Politika, FAP

Na listi su i proizvođač guma Trajal iz Kruševca, zatim autobusa Ikarbus iz Beograda, kao i holding preduzeća Kablovi Jagodina i Prva petoletka iz Trstenika.

Rok u kojem drzava štiti preduzeća u restrukturiranju od plaćanja poveriocima ističe 31. maja, ali su nadležni u Vladi Srbije već najavili da će za firme koje su od strateškog značaja za državu taj rok biti produžen.
To, međutim, ne može biti duže od godinu dana, a zatim će poverioci moći da krenu u naplatu svojih potraživanja.

Nedavno je i ministar privrede Željko Sertić najavio da će vlada predložiti izmene nekoliko članova Zakona o privatizaciji, te da će tražiti podršku Skupštine Srbije da se rok zaštite za ta preduzeća pomeri za godinu dana.

Prema njegovim rečima, preduzeća kojima će država produžiti zaštitu biće izabrana po preciznim kriterijumima, a imaće oročenu zaštitu.

"Aktom vlade za svako preduzeće će biti opisano šta je to što bi trebalo da se uradi i u kom periodu. Dakle, neće sva preduzeća imati tih godinu dana zaštite. Imaćemo jasno definisane timove koji će da rade za svako preduzeće i sa spoljnim savetnicima i sa predstavnicima stručne javnosti ovde u Srbiji", kazao je nedavno Sertić.

Produžetak rokova Vladi Srbije odobrio je i Međunarodni monetarni fond.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštićena preduzeća privatizacija javna preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana