Tekst objavljen: 28.07.2014 12:00        


Teško je poverovati, ali muškarci za razliku od žena radije koriste kreditne kartice, više troše i neodgovorniji su kada je u pitanju izmirivanje dugova. Naime, prema istraživanju Udruženja banaka Srbije, muškarci dobi od 30 do 40 godina su najveće trošadžije kada je u pitanju plaćanje „plastikom“ na odloženo.

Muškarci koriste kreditne kartice, žene više vole keš

Trenutno raspolažu sa 147.377 kreditnih kartica i limitom od 11,22 milijarde dinara, do čega su polovinu iskoristili.

ŽENE VIŠE VOLE KEŠ

Žene, po svemu sudeći, više vole gotovinu u novčaniku ili kupuju zajedno sa svojim partnerima. Nežniji pol starosti do 30 godina, kao i iznad 60 godina najmanje koristi kreditne kartice i veoma su uredne u otplati. Žene u ovoj dobi veoma retko upadaju u docnju.
Odmah iza ove grupe korisnika kreditnih kartica su muškarci zrele dobi, od 40 do 50 godina starosti, koji u ovom trentuku raspolažu sa 144.632 kreditne kartice i vrlo sličnim limitom kao oni od 30 do 40 godina.

Kreditne kartice najmanje koriste muškarci iznad 60 godina, pišu Novosti. Oni koriste oko 84.500 komada ovog sredstva plaćanja, sa limitom od samo dve milijarde dinara. Jedan od razloga je i to što su već mnogi penzioneri, ali i što kod svih banaka ne mogu da dobiju kreditnu karticu zbog godina.

U Srbiji je do sada izdato 1,1 milion kreditnih kartica sa limitom od 84,3 milijarde dinara, a od tog iznosa koristi se manje od polovine. To pokazuje da su krediti ipak dominantni, kao i čekovi za odloženo plaćanje, iako banke sve više promovišu otplatu na rate bez kamate upravo kreditnim karticama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada su u pitanju žene, podaci ukazuju na to da one čak i u dobi do 30 godina manje upotrebljavaju kreditne kartice od muškaraca istih godina. I u kasnijim godinama, što je za neverovati, manje „peglaju plastiku“ nego jači pol. Žene od odobrenog limita, koji iznosi 39,7 milijardi dinara, koriste samo 17,4 milijarde dinara.

Takođe, nežniji pol, za koji važi epitet da lako troši novac i rado ide u šoping, je mnogo disciplinovaniji kada je u pitanju izmirivanje obaveza. Tako, pišu Novosti, 47.621 muškarac kasni sa otplatom rata za kreditne kartice u iznosu od 3,5 milijardi dinara. S druge strane, oko 15.000 žena, vlasnica kreditnih kartica, u docnji je koja je upola manja nego kod jačeg pola.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje karticom plaćanje karticama platna kartica platne kartice kreditna kartica kreditne kartice kartica kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana