Tekst objavljen: 06.07.2016 12:34        


Cene nafte su danas nastavile pad u azijskom trgovanju, prateći gubitke na tržištima akcija i valuta, pošto su se zbog novih strahovanja od posledica britanskog izlaska iz Evropske unije investitori dali u beg od visoko rizičnih aktiva. 

Muke zbog Bregzita potkopavaju cene nafte

Iskra neizvesnosti koju je zapalila odluka o izlasku druge najveće evropske ekonomije iz Evropske unije, uzdrmala je ove nedelje tržište nafte, pri čemu je "brent" nafta juče potonula za 4,3 odsto a WTI pojeftinila za 4,9 procenata.

U današnjem trgovanju ti gubici su povećani. Američka "laka" nafta WTI oslabila je 33 centa (0,71 odsto) na 46,27 dolara za barel, a severnomorska nafta "brent" je pala za 30 centi (0,63 odsto) na 47,66 dolara, izveštava agencija AFP.

Oba tipa "crnog zlata" su značajno oslabila, budući da su koliko još početkom prošlog meseca dostizala cenovni nivo od preko 52 dolara za barel.

Jučerašnje upozorenje Banke Engleske da su očigledni rizici od izglasavanja Bregzita 23. juna "počeli da se kristalizuju" uzburkalo je svetska tržišta, pri čemu je funta pala na minimum koji nije zabeležen još od polovine 1985. godine a tonu i berze.

"Očekuje se da će nesigurnost i zabrinutost u pogledu toga kako će Bregzit uticati na tržište potrajati dugo, što povećava volatilnost cena nafte", kaže za agenciju "Blumberg njuz" analitičar kompanije Hjundai Fjučers u Seulu, Vil Jun.

"Čak iako se beleži pad zaliha nafte u SAD, on nije dovoljno snažan da pogura cene naviše, osim ako ne dodje do nekog većeg smanjenja proizvodnje", dodaje on.

Dodatni pritisak na pad cena imala je vest da je naftni kartel, odnosno Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) podstakla proizvodnju u junu, što je samo još više ugrozilo ionako preveliku ponudu na tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Bregzit cena nafte SAD engleska laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana