Tekst objavljen: 18.02.2017 16:00        


Rekordno hladno vreme u januaru i pojačana potrošnja ponovo nazidali obaveze građana, koji sumnjaju u prevaru. EPS saopštio da je prošlog meseca potrošeno 560 miliona kilovata više nego u istom periodu lane.

Mraz "usijao" račune za struju

Prosečno domaćinstvo dobilo je u januaru 2017. čak 1.000 dinara veći račun za struju nego u istom periodu prošle godine. Kako je električna energija samo neznatno poskupela između dve sezone, uprkos rekordno ledenom januaru, potrošači krivca ponovo vide u EPS, jer je veliki broj potrošača predhodnog meseca dobio vrtoglavo velike iznose zbog skandala sa očitavanjem brojila.

NOVI OBRAČUN OŠTEĆENIMA, UZ JANUARSKU PRIZNANICU

Potrošači koji su se direktno žalili na decembarski račun za struju, a EPS je utvrdio da su u pravu - dobiće ovih dana uz januarski, i novi iznos decembarskih troškova. Korisnik, koji je platio račun za decembar i utvrđena je opravdanost reklamacije, može na šalteru da podnese zahtev za podizanje preplaćenog iznosa ili da ostavi novac za plaćanje narednog računa.

Direktor EPS Milorad Grčić poručio je krajem prošlog meseca građanima da ne moraju da šalju žalbe na problematične račune za decembar, jer će ta potrošnja svima biti proverena ponovo. Ipak, građani koji nisu poslali žalbu u EPS, neće dobiti novi račun za decembar i tako znati da li su bili u pravu. Prema objašnjenjima iz EPS, ukoliko je očitavanje u decembru bilo pogrešno povećano, građani bi trebalo da dobiju manji iznos za januar.

Međutim, EPS nema evidenciju o tome koliko je upravo ovih građana, koji se nisu žalili, a račun im je vrtoglavo povećan poslednjeg meseca prošle godine.


Zato suu utorakpreplavili šaltere za reklamacije u distribucijama ovog preduzeća. U EPS tvrde da je tokom decembra i januara potrošeno 560 miliona kilovat-sati struje više nego u istom periodu godinu ranije.

Uglavnom stariji sugrađani čekali suu utorakviše od 40 minuta ne bi li na šalteru u distribuciji u Beogradu izneli svoj problem. Većina tvrdi isto - da su im cifre za plaćanje električne energije veće i više od tri puta u odnosu na pre tri meseca.

- Do sada sam najviše platio račun 17.000 dinara - objašnjava Nikola Krstić. - Sada mi je za januar stiglo 40.000, a prošlog meseca platio sam 12.000 dinara. Stan od 46 kvadrata grejem na TA peć, ali očitavanja brojila se ne poklapaju na kraju decembraskog merenja i početkom januara.

Na računu za decembar očitano je 900 kilovata više u plavoj zoni, a preko 1.000 kilovata u crvenoj. Trebalo je da ovog meseca bude umanjen račun, ali umesto toga stiglo mi je da platim više nego duplo. Sada ću reklamirati oba računa.Nelogičnost u obračunu električne energije primetila je i Milijana Radivojević.

- Moja ćerka živi sama u stanu i greje se preko toplane - uzrujana je Milijana. - Vikendom je na poslovnim putovanjima i potpuno je nerealno da je uspela da potroši toliko struje u januaru, budući da je stiglo 29.700 dinara. Primera radi, u novembru je platila 1.870 dinara. Sa decembarskim računom cifra je skočila na 12.000.

Prosečan račun za energiju utrošenu u januaru 2017. godine u Beogradu je 5.500, a prošle godine u istom mesecu je bio 4.500 dinara. Pre toga, kada je ozbiljnije poskupela i struja, u januaru 2015. godine potrošači su plaćali prosečno 3.900, a u januaru 2014. godine 3.700 dinara.

Očitavanje januarske potrošnje urađeno je od 1. do 6. februara, a iza čitača su bile dodatne kontrole, tvrde u EPS.- Ledeni talas u decembru i januaru povećao je dnevnu potrošnju električne energije u Srbiji od 10 do 20 odsto, zavisno od temperaturnih razlika - kažu u EPS.

- U prošlom mesecu u Srbiji je potrošeno rekordnih 3,84 milijardi kilovat-sati električne energije. Veoma je važno da svako domaćinstvo ima uvid u sopstvene energetske navike, jer dva ili tri sata dodatnog uključivanja kvarcne grejalice ili uljnog radijatora može čak za trećinu da uveća račun za struju. Dodatno uključivanje TA peći nekoliko sati u toku dana može i da duplira račun za utrošenu električnu energiju. I svaki stepen smanjenja spoljašnje temperature dovodi do toga da potrošnja za grejanje raste za 5 ili 6 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Aleksandar Markovic 19.02.2017 11:41

    nije tacno. falsifikuju zapisnike i svakakvim krivicnim radnjama se bave na stetu imovine gradjana i nikako da neko odgovaraa pred zakonom!!
    TA pec od 3KW za npr 3 sata potrosi 3KWh, sto je samo 90KWh vise na racun, sto svakako nije duplo - eto jos jedne EPS lazi kojom opravdavaju pljacku

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Elektroprivreda Srbije (EPS) EPS računi za struju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana