Tekst objavljen: 23.10.2015 12:58        


20. oktobra 2015 godine obeležen je Prvi evropski dan mikrofinansiranja, centralno u Briselu u organizaciji Evropske mikrofinansijske mreže (EMN) i podršku Evropske komisije i lokalno, širom Evrope, u organizaciji različitih mikrofinansijskih institucija, članova mreže.

Možda baš mi imamo odgovor kako nastaju radna mesta

U Srbiji je to Mikro razvoj - mikrofinanansijaka organizacija koja postoji i radi već 17 godina, koji je ovim povodom pozvao medije i goste – predstavnike državnih institucija, kako bi predstavio šta je zaista koncept mikrofinansiranja u Evropi i u svetu, i kako se ta aktivnost od kraja 90-tih odvija u Srbiji.

Predstavnici Mikro razvoja ukazali su nakorist i za društvo koje bi mikrokreditiranje omogućilo, pre svega u domenu zapošljavanja i razvoja preduzetništva, što u krajnjoj liniji doprinosi ekonomskom rastu.

Poseban akcenat je stavljen na neophodnost za zakonskom regulativom u Srbiji, kojom bi bilo omogućeno da se mikrokreditiranjem direktno bave mikrokreditne organizacije, prema principima i praksama usvojenim u EU. Poslednje studije govore da je jaz između tražnje i ponude za mikrokreditima na našem tržištu veći od 100 miliona €, kao i da bi posebna regulativa omogućila zadovoljenje tih potreba i jeftinije kredite za preduzetnike, mikro i mala preduzeća.

S druge strane, mikrofinansijski sektor u Evropi napreduje velikom brzinom poslednjih godina i ostvaruje značajne rezultate. Konkretno, tokom 2013 god. u EU je plasiranoblizu 400.000 mikrokredita u ukupnom iznosu od € 1,5 milijardi, što je za 50% vise u odnosu na 2011 godinu.

Napredak i doprinos je i u pogledu smanjenja nezaposlenosti u EU zemljama i kreiranju novih radnih mesta, o čemu govore i statistički podaci, iz kojih se može izvući zakonitost da se kreditiranjem jednog mikropreduzeća zapošljava dvoje ljudi. Istovremeno mikrokreditiranjem se doprinosi rastu poreskih prihoda.

Cilj obeležavanja 20.oktobra, ove godine je i podizanje svesti u društvu o mikrofinansiranju kao dobrom načinu za borbu protiv nezaposlenosti i socijalne isključenosti građana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mikrofinansiranje pomoć preduzetnicima radna mesta preduzetništvo zapošljavanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana