Tekst objavljen: 11.01.2016 11:30        


Moskovska berza je pala jutros za više od četiri odsto, budući da je ruska ekonomija, zavisna o energentima, poljuljana niskim cenama nafte i turbulencijama na azijskim tržištima.  

Moskovska berza pala preko 4,0 odsto

Dolarski denominovan indeks Moskovske berze RTS pao je jutros 4,16 odsto, a ruska rublja se sunovratila na nivo od 76 rubalja za jedan dolar i na više od 83 rublje za evro, prvi put od pada vrednosti te valute u decembru 2014, prenosi agencija AFP.

Ruska privreda i valuta su na mukama još od 2014. godine zbog pada cena nafte i zapadnih sankcija prema Moskvi zbog ukrajinske krize.

Jutrošnji nastavak srozavanja cena nafte tipa "brent" na nivo ispod 33 dolara za barel i stahovanja zbog stanja kineske privrede odrazili su se na rusko tržište i valutu kada je danas ponovo počelo trgovanje nakon pauze zbog pravoslavnog Božića prošle nedelje.

Ruski analitičari su upozorili da bi dalje klizanje cena nafte naniže moglo da donese dodatne probleme ruskoj privredi, iako su zvaničnici najavili kraj recesije.

"Ako cene nafte budu i dalje padle, rublja bi mogla da nastavi da se prilagođava", ocenili su analitičari iz kompanije "VTB kapital".

Svetska banka procenjuje da privredni pad Rusije za celu 2015. godinu iznosi 4,3 odsto, s obzirom na nisku cenu nafte, i da će zemlja verovatno ostati u recesiji i tokom ove godine.

Predsednik Vladimir Putin je međutim uveren da Rusija može da prebrodi nepovoljna kretanja, uprkos volatilnosti cena nafte, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte trgovanje na berzi rublja moskovska berza ruska ekomomija sirovine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana