Tekst objavljen: 29.03.2019 15:36        


Poreskom obvezniku iz Belanovice stiglo rešenje da će mu se u roku od pet dana popisati svu imovinu, ako ne plati poreski dug od 122.000 dinara.

Mora da plati 122.000 RSD poreskog duga

Međutim, prethodno ga niko nije obavestio da potraživanje uopšte postoji, piše Politika. Pošto mu je stiglo rešenje o popisu imovine čitalac B. Radić iz Belanovice saznao je pre neki dan da za godišnji porez na dohodak građana duguje oko 122.000 dinara.

Prvo ga je začudilo da se on uopšte našao na listi onih koji treba da plate ovaj namet državi, jer prethodnih sedam godina zbog otkaza nije radio, a drugo – od poreznika nije dobio nikakvo obaveštenje da duguje za porez.

"U dopisu koji mi je uručen navodi se da će mi, ukoliko se u roku od pet dana ne javim poreznicima da regulišem dug, popisati imovinu i da mi teče kamata na osnovni dug", priča Radić.

Upitan da li je utvrdio odakle taj dug, on kaže da mu je rečeno da se na spisku ovih poreskih obveznika našao pošto mu je tokom 2017. godine uplaćeno 44.000 evra za sve prethodne godine koliko nije radio, čime je prebacio limit za godišnji porez od oko 2,3 miliona dinara.

To mu je nelogično, jer je to novac koji je kao odštetu naplatio od poslodavca, budući da je pre sedam godina protivzakonito dobio otkaz, navodi on.

"Nije mi jasno kako ja moguće da za sedam godina treba da platim godišnji porez kada se on plaća za jednu godinu. Osim toga, problema ne bi bilo da sam na bilo koji način prethodno obavešten da dugujem pare. Kako da znam da imam dug, ako nikakvo obaveštenje nisam dobio, a vodim se na adresi na kojoj živim.

Rekli su mi da mi je ime objavljeno na tabli Poreske uprave i da je to dovoljno, kao da ja idem svaki dan kod poreznika da čitam obaveštenja s table", priča on.

Prof. dr Goran Radosavljević sa FEFA univerziteta na predmetu Javne finansije, kaže da je prema zakonu poresko rešenje dostavljeno kad ga obveznik primi, a ukoliko uručenje nije bilo moguće, smatra se da je primljeno 15 dana od dana slanja poštom."Dakle, iako obveznik nije dobio rešenje, smatra se da mu je ono uručeno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Onog trenutka kada obveznik dobije opomenu treba odmah da ode u Poresku upravu i da plati dug u celosti, ili da traži plaćanje na rate, ako ta mogućnost postoji", navodi Radosavljević.

Upitan kako neko može da zna da ima dug ako o tome nije ni na koji način obavešten, sagovornik lista odgovara da kao mogućnost postoji elektronska provera poreskih dugova, što svakako treba da pomogne da se ovakve stvari ne dešavaju.

Jedino je pitanje, naglašava, koliko njih zna da takva mogućnost postoji i da li svi imaju pristup internetu.

1 komentar

  1. User image
    Aleksandar 01.04.2019 8:49

    Covece pa ti valjda znas da li si placao porez ili nisi. Ovo stvarno ne razumem. Ljude koji sve nesto cekaju. Cekaju na posao a posao se trazi, cekaju na ovo ili ono. Valjda se zainteresujes pa odes i proveris. Pogotovu znajuci u kakvoj drzavi zivimo i gde drzava pamti jedan a pise dva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poreska uprava internet poreski dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana