Tekst objavljen: 17.07.2014 12:30        


Srpsko finansijsko tržište već nekoliko godina nije Eldorado za strane bankare. Kada se neka od preostalih finansijskih kuća u državnom vlasništvu i ponudi na prodaju, strane bankarske grupacije se više za nju ne otimaju.

Mobilni telefoni će zameniti banke i novčanike

Ipak, postoji jedan segment tržišta gde se računa s gotovo sigurnim rastom. To je M-bankarstvo, odnosno finansijske usluge putem mobilnih telefona.

Mališa Đukić s Beogradske bankarske akademije kaže da je bankama cilj da zadrže stare klijente i privuku nove jer oni donose prihod. U tom svetlu i treba posmatrati interesovanje i banka i operatere za M-bankarstvo. Istina, ta vrsta poslova nije baš razvijena ni u svetu i kaska za e-bankingom, ali ako klijenti primete pogodnosti i dobru i povoljnu uslugu, izvesno je da će se više zainteresovati pa i početi da koriste te usluge, posebno što je mobilni uvek pri ruci. Uostalom, i e-banking je živnuo s razvojem prenosivih računara jer su klijentima usluge tako postale dostupnije.
Kompanija Telenor je lane kupila KBC banku s namerom da više razvija taj segment finansijskih usluga. Cela operacija koštaće ih 40 miliona evra. Drugi veliki mobilni operater Telekom najvio je preuzimanje Dunav banke.

Ni same finansijske kuće ne sede skrštenih ruku dok se to dešava. Tako je Kredi agrikol banka već pripremila novi mobilni paket namenjen poljoprivrednicima. Te šanse nude i druge bankarske grupacije, a izvesno je da, ako ne baš sutra a onda ubuduće, možemo očekivati veću ponudu u tom domenu.

Zašto se u ovo vreme krize, kada se zajmovi teško uzimaju i još teže vraćaju, bankari u Srbiji zanimaju za tu oblast? Odgovor je lako dati: Srbija spada u zemlje s velikim brojem mobilnih telefona. Tu smo u vrhu, a podaci govore da kod nas ima oko deset miliona aktivnih telefona.

Stručnjaci su već razvili mobilni novčanik. Putem tih telefona može se platiti račun, obavljati menjački poslovi i veći deo transakcija koji se radi platnim karticama. Dodamo li tome podatak da banke sve češće zatvaraju neprofitabilne poslovne jedinice, posebno u varošicama i manjim mestima, jasno je da bi mobilni moga biti dragocen instrument za plaćanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mobilni telefoni mobilni telefon klijenti banke klijent banke mobilni operateri bankarsko tržište banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana