Tekst objavljen: 04.04.2019 15:55        


Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je da je u saradnji sa Poreskom upravom Srbije razvila aplikaciju za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi putem pametnih telefona.

Mobilna aplikacija za angažovanje sezonskih radnika

Prvi put u Srbiji omogućeno je radno angažovanje preko mobilne aplikacije i to je ujedno i prva potpuno operativna mobilna aplikacija za jedan servis javne uprave, navedno je u saopštenju.

Aplikacija je kreirana u okviru projekta Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika koji NALED realizuje uz podršku Nemačke razvojne saradnje - GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga.

Pored portala www.sezonskiradnici.gov.rs poslodavci će sada imati još jedan efikasan alat za registraciju sezonaca, a radnici mogućnost da na telefonu provere da li su prijavljeni.

"Mobilna aplikacija učiniće pojednostavljenu proceduru angažovanja sezonaca još pristupačnijom, jer su istraživanja pokazala da dve trećine korisnika prednost daje aplikacijama u odnosu na web portale kao ugodnijim za korišćenje, a tri od četiri internetu najčešće pristupa preko telefona", navodi se u saopštenju NALED-a.
Za prva tri meseca primene pojednostavljenu proceduru je koristilo 70 poslodavaca.

Podaci sistema za elektronsku prijavu pokazuju da je od januara ove godine na poslovima u poljoprivredi bilo angažovano 2.987 sezonskih radnika koji su prijavom ostvarili pravo na penzijski staž i osiguranje u slučaju povrede na radu.

Za njih je plaćen porez u iznosu od 4,2 miliona dinara, kao i gotovo 12 miliona dinara doprinosa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sezonci su do sada angažovani u 95 gradova i opština u Srbiji, najviše u Vojvodini.

Zbog sezonskog karaktera posla, najčešće su bili angažovani na orezivanju, kao i na poslovima koji su vezani za čišćenje, sortiranje, pakovanje i skladištenje poljoprivrednih proizvoda.
Među 70 poslodavaca, sezonce angažovalo i 17 fizičkih lica.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mobilni telefon mobilni telefoni aplikacija za telefon mobilna aplikacija sezonski poslovi sezonski radnici Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana