Tekst objavljen: 14.08.2015 11:32        


Međunarodni monetarni fond (MMF) poručio je da želi da evropski partneri Grčke donesu odluku o paketu mera za smanjenje grčkog dužničkog tereta pre nego što fond odluči da li će učestvovati u trećem paketu finansijske pomoći Atini. 

MMF:Prvo potez EU, pa odluka o učešću u paketu za Grčku

"U periodu koji je pred nama, želimo da sarađujemo sa grčkim vlastima na detaljima programa. Smatramo da evropski partneri Atine treba da donesu odluku o ublažavanju dužničkog tereta Grčke, koje bi dug te zemlje učinilo održivijim", rekla je zvaničnica MMF-a Delija Velkulesku, a prenela agencija Frans pres.

Velkulesku je dodala da će MMF razmotriti učešće u novom paketu pomoći Grčkoj kada Atina preduzme korake na polju reformi, a evropska strana na polju smanjenja grčkog dužničkog tereta.

Grčki parlamentarci su jutros, uz podršku opozicionih partija, usvojili predlog trećeg paketa međunarodne pomoći, pošto je bilo vidno da u vladinoj koaliciji postoji veliko neslaganje. Parlamet je raspravu počeo sinoć, a glasanje je moralo da se obavi pre početka sastanka ministara finansija evrozone u Briselu, koji je zakazan za 15 sati.

Pred ministrima, koji bi trebalo da daju "zeleno svetlo" za novi spasilački paket u vrednosti od 85 milijardi evra, biće i opcija odobravanja kredita za premošćavanje radi izmirivanja obaveza Atine prema poveriocima, u slučaju da ne dođe do usvajanja sporazuma, saopštila je Evropska komisija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grčki program reformi paket pomoći aranžman sa mmf grčka ekonomija Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana