Tekst objavljen: 11.05.2015 16:50        


Međunarodni monetarni fond (MMF) radi sa vlastima zemalja jugoistočne Evrope na rezervnom planu u slučaju bankrota Grčke, izjavio je danas zamenik direktora Kancelarije MMF-a za Evropu, Jerg Dekresin u Briselu, a prenosi američki list "Volstrit Džurnal".

MMF radi sa zemljama JIE da spreči širenje grčke krize

Prema njegovim rečima, filijale grčkih banaka čine značajan deo bankarskog sistema susednih zemalja, pa tako u Bugarskoj, podružnice Nacionalne banke Grčke, Alfa banke, Pireus banke i Eurobanke poseduju oko 22 odsto bankarskih aktiva, a gotovo jednaka situacija je i u Makedoniji. Grčke banke su, takođe, aktivne u Rumuniji, Albaniji i Srbiji.

"U razgovoru smo sa vlastima svih ovih zemalja. Razgovaramo sa njima o potencijalnom rezervnom planu koje imaju i o merama koje mogu preduzeti", izjavio je Dekresin.

U sklopu razgovora, MMF je, prema rečima Dekresina, tražio od nacionalnih supervizora da se postaraju za to da grčke banke imaju dovoljno aktiva kako bi se kvalifikovale za dobijanje hitne finansijske pomoći od centralnih banaka zemalja u kojima posluju, u slučaju da finansiranje od strane matičnih institucija prestane, i isto tako je zahtevano da sredstva za osiguranje depozita budu na zadovoljavajućem nivou.

"Bilo bi ludo za svakoga u svetu politike da ne bude zabrinut u ovoj fazi", izjavio je Dekresin.
Ipak, MMF smatra da bi filijale grčkih banaka u jugoistočnoj Evropi trebalo da budu u stanju da podnesu propast matičnih kompanija.

"Naša procena grčkih banaka u tom regionu je da su one dovoljno likvidne, i nismo uočili neki veći odliv depozita", izjavio je Dekresin.

Američki dnevnik dalje piše da pregovori između Grčke i međunarodnih kreditora napreduju isuviše sporo, uprkos upozorenjima grčkih zvaničnika da će vlada uskoro ostati bez finansijskih sredstava, dok od današnjeg sastanka ministara finansija evrozone u Briselu, evropski zvaničnici ne očekuju neki veći napredak.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međunarodni kreditori MMF grčke banke grčka kriza grčka ekonomija grčka pred bankrotom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana