Tekst objavljen: 15.03.2019 15:34        


Grčka treba da nastavi sa sprovođenjem nedovršenih ekonomskih reformi kako bi smanjila rizike po svoj oporavak u srednjem roku.

MMF pritiska Grčku: Dovršite reforme!

Ovo je saopštio Međunarodni monetarni fond u prvom izveštaju o Grčkoj otkako je ta zemlja u avgustu prošle godine izašla iz trećeg programa pomoći.MMF sada očekuje da će grčka privreda ove godine porasti po stopi od 2,4 odsto, a 2020. godine po stopi od 2,2 odsto, da bi u narednim godinama došlo do usporavanja, prenosi agencija Rojters.

Privrednom rastu u ovoj godini pomoći će veća potrošnja nakon nedavnog 11-procentnog povećanja minimalne plate, prvog od početka krize.

Međutim, rastući pritisci na korporativne zarade i zaokret u reformama na tržištu rada mogli bi da ugroze zapošljavanje u zemlji, u kojoj je stopa nezaposlenosti 18 odsto, a bankarski sektor je i dalje ranjiv, ocenjuje MMF.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Grčka treba da preispita skorašnje promene u principima kolektivnog pregovaranja i nastavi sa implementacijom nedovršenih reformi", saopštio je MMF.

Zvanična Atina bi, kako se ocenjuje u izveštaju, trebalo da sreže poreske stope, poveća investicije i da se pripremi za potencijalne budžetske rizike, među kojima je i povećanje budžetske potrošnje u slučaju da sudske odluke obore meru o smanjenju plata i penzija u javnom sektoru.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka MMF Atina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana