Tekst objavljen: 12.08.2015 13:59        


Međunarodni monetarni fond (MMF) je danas pozdravio neočekivanu odluku Pekinga da drugi uzastopni dan devalvira juan, navodeći da će taj potez omogućiti tržišnim faktorima da igraju veću ulogu u Kini. 

MMF pozdravio devalvaciju juana

Narodna banka Kine danas je ponovo snizila kurs juana prema američkoj valuti 1,6 odsto, na 6,33 juana za dolar, što je najniži pokazatelj od septembra 2012, nakon što je juče oborila vrednost nacionalne valute za 1,9 odsto na najniži nivo u poslednjih 20 godina, od 6,2298 juana za dolar, prenosi agencija Frans pres.

"Novi mehanizam za određivanje pariteta juana dobrodošao je korak koji će omogućiti da tržište igra veću ulogu u određivanju valutnog kursa. Veća valutna fleksibilnost važna je za Kinu, njenu ekonomiju i bržu integraciju u globalna finansijska tržišta", rekao je portparol MMF-a.

Dodao je da će Kina, po svoj prilici, postići plivajući devizni kurs u roku od dve do tri godine.
Kineska centralna banka je saopštila da je odluka o optimizaciji metode obračuna deviznog kursa doneta imajući u vidu pozitivan saldo spoljne trgovine Kine i jaku poziciju juana prema valutama drugih zemalja.

Banka navodi da je oštro sniženje kursa juana povezano sa objavljivanjem statističkih podataka za jul i ukazuje da će se, posle kratkog perioda kolebanja, tržište stabilizovati, a oscilacije kursa juana postepeno normalizovati.

SAD su juče saopštile da je prerano da se donosi sud o posledicama devalvacije juana i istovremeno uputile upozorenje zvaničnom Pekingu da se ne udaljava od obećanog formiranja kursnog sistema koji je više tržišno orijentisan.

"Iako je suviše rano za donošenje suda o punim posledicama ovog zaokreta, Kina je današnjim izmenama nagovestila da je načinila još jedan korak na svom putu tržišnog formiranja kursa", izjavio je neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva finansija.

Devalvacija juana u srednjoročnoj perspektivi uticaće na jačanje rublje, rečeno je agenciji Tas u pres službi Banke Rusije.

U srednjoročnoj perspektivi može se očekivati da će slabljenje juana pozitivno uticati na rast kineskog izvoza i oživljavanje ekonomskog rasta, što će se povoljno odraziti na svetske cene sirovina, uključujući naftu, i doprineti jačanju rublje, smatraju u centralnoj banci Rusije.

U Banci Rusije su takođe naveli da devalvacija juana neće imati direktan suštinski uticaj na situaciju na ruskom finansijskom tržištu, niti na dinamiku kursa rublje. Obim transakcija s juanom na ruskom deviznom tržištu je zanemarljiv u poređenju sa obimom transakcija s dolarom ili evrom, objašnjavaju u centralnoj banci.

Evropske berze su jutros odreagovale na vesti iz Kine, pa je londonski indeks FTSE 100 pao 0,76 odsto na 6.613,86 poena, frankufrtski DAKS 30 1,26 odsto na 11.151,72 poena, a pariski KAK 40 0,93 odsto na 5.051,49 poena. U Aziji su berzanski indeksi takođe bili u padu u svetlu devalvacije juana i privrednih podataka iz Kine koji su podbacili u odnosu na očekivanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devalvacija valute MMF Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kineski juan Amerika rusija kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana