Tekst objavljen: 18.04.2017 8:33        


VAŠINGTON, 18. aprila (Tanjug) - Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je danas prognozu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu od 3,0 odsto, dok su za sledeću godinu kretanja BDP-a procenjena još povoljnije, jer je predviđen rast od 3,5 odsto. Ta institucija je danas, tokom tradicionalnog prolećnog zasedanja MMF i Svetske banke u Vašingtonu, objavila najnovije ekonomske prognoze za ceo svet u dokumentu "Svetski ekonomski izgledi" (World economic outlook).

MMF o Srbiji: U ovoj godini rast 3%, u 2018. ide na 3,5

U poslednjem dokumentu ove vrste koji je MMF objavio u oktobru 2016, predviđalo se da će BDP u Srbiji u 2017. da raste po stopi od 2,8 odsto. Zatim je u martu, nakon tehničke posete Misije Beogradu, ta institucija podigla prognozu rasta na tri odsto.

Tada je šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf saopštio da je ekonomski program Srbije dao dobre rezultate, i podsetio da je rast BDP-a u 2016. godini dostigao 2,8 odsto, uz povećanje investicija, izvoza i zaposlenosti.

Istakao je i da su fiskalni pokazatelji bolji od ciljanih, da je deficit smanjen na 1,4 odsto BDP-a, što je najniži nivo od 2005. godine, da je javni dug pao na 74 odsto BDP-a u 2016. godini, a da nezaposlenost ima trend pada, kao i nenaplativi zajmovi u bankarskom sektoru.

Kada je reč o nezaposlenosti, MMF prognozira da ce ona u ovoj godini iznositi 16 odsto, a da će u 2018. ta stopa pasti na 15,6 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana