Tekst objavljen: 24.10.2013 11:00        


Kompanija Delta biznismena Miroslava Miškovića povlači se iz vlašništva u Univerzal banci iz Beograda, a firma Delta investment prodala je Atlas grupi svoj udeo od 4,99 odsto akcija u Univerzal banci.

Mišković se povlači, Univerzal banka dobija nove gazde

Akcije Univerzal banka ovih dana na Beogradskoj berzi menjaju vlasnika i uskoro bi ta banka mogla da bude u većinskom vlasnistvu dva biznismena, Duška Kneževića, vlasnika Atlas grupe, i Nebojše Divljana, vlasnika Blumark investmenta i bivšeg predsednika Upravnog odbora i generalnog direktora Delta đenerali osiguranja.

Mišković je ranije bio vlasnik 40 odsto akcija Univerzal banke, ali je zbog propisa Narodne banke Srbije da pojedinačni akcionar ne može imati udeo veći od pet odsto bez saglasnosti centralne banke, morao da prodaje svoj vlasnički udeo ili da ga raspoređuje na povezane firme. NBS je prošle godine najavila da će preispitati vlasničku strukturu Univerzal banke, ali do sada nije objavljeno da li je ta kontrola završena.
Divljan je potvrdio da ima nameru da uveća vlasnički ulog u Univerzal banci do 20 odsto, za šta je dobio saglasnost Narodne banke Srbije. On trenutno poseduje 12 odsto akcija Univerzal banke, a proteklih dana je kupovao akcije od investicionih fondova.

Ukrupnjavanje vlasnistva u Univerzal banci je, po rečima Divljana, dobro za banku koja posluje sa gubitkom i ima probleme u naplati kredita.

Univerzal banka je u 2012. godini imala gubitak od 701,4 miliona, a u prvoj polovini ove godine 553,8 miliona dinara.

Crnogorska Atlas grupa saopštila je da je postala vlasnik 4,99 odsto akcija Univerzal banke koje je Atlas mont fond kupio na Beogradskoj berzi.

Namera te poslovne grupacije je da stekne 30 odsto vlasništva u Univerzal banci za šta joj je potrebna saglasnost NBS, i da je potom dokapitalizuje, samostalno ili u saradnji sa inostranim partnerom.

Univerzal banka je osnovana 1992. godine kao MB ASI banka, a pod sadašnjim imenom posluje od 1997. godine. Među njenim akcionarima su Farmakom, AIK banka, Beohemija, ali i firme i investicioni fondovi iz Ssvajcarske, SAD, kao i sa ofšor destinacija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mišković univerzal banka banke Delta bankarsko tržište bankarski sektor atlas banka Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana