Tekst objavljen: 11.05.2015 11:04        


Grčka će na današnjem sastanku ministara finansija evrozone u Briselu pokušati da otključa preostalu tranšu iz paketa finansijske pomoći vrednu 7,2 milijarde evra, preneo je AFP. Sastanak ministara finansija održava se samo dan uoči 12. maja, kada Atina treba da otplati Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 750 miliona evra kamata.

Ministri finansija evrozone danas  o pomoći Grčkoj

Grčki partneri su, međutim, neumoljivi pa su tako u više navrata odbacili mogućnost današnjeg postizanja kompromisa koji bi mogao odblokirati puštanje dalje pomoći Atini kojoj preti finansijska katastrofa.

"Ostvarili smo napredak, ali nismo tako blizu dogovora. Potrebno nam je više vremena", izjavio je šef evrogrupe i holandski ministar finansija Jerun Dajselblum u jednom intervjuu za vikend.

Ministri iz evrozone, na čelu sa Nemačkom, zahtevaju od Grčke da uvede rigorozni režim reformi, koji levičarska vlada u Atini, od kada je u januaru preuzela vlast, do sada nije bila voljna da usvoji, ocenjuje Frans pres.

Iako konačan sporazum nije na vidiku, grčki zvaničnici se nadaju pozitivnom ishodu pregovora što bi omogućilo da bude otključana preostala tranša vredna 7,2 milijarde evra.

"Želimo jasnu potvrdu napretka koji je postignut u razgovorima", rekao je Cipras na jučerašnjoj sednici vlade, javila je grčka agencija ANA.

U narednom periodu zvaničnoj Atini dospevaju na naplatu velika dugovanja, pa tako samo u junu, Grčka treba da plati MMF-u još 1,5 milijardi evra, a Evropskoj centralnoj banci (ECB) tri milijarde evra u julu i avgustu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) svetska banka MMF međunarodni kreditori grčka kriza Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana