Tekst objavljen: 11.09.2016 17:30        


Ministarstvo finansija Srbije poručuje da ukidanje povraćaja PDV-a za bebe, kao jedne od mera koje su dogovorene sa MMF-om ni u kom slučaju neće biti opterećenje za nove roditelje, jer izmene Zakona o PDV-u donose i kraće procedure, jednokratne novčane uplate na račun, veći obuhvat...

Ministarstvo:Ukidanje PDV-a neće opteretiti roditelje

Osnovni cilj ove izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost, navode iz Ministarstva, jeste ravnopravan i pravičan tretman svih roditelja koji će na ovaj način ostvariti nadoknadu.

Zahvaljujući ovim izmenama više roditelja će ostvariti pravo na ovu nadoknadu, jer će svi koji imaju pravo na roditeljski dodatak dobiti uvećanje.

Prednost ovakvog socijalnog pristupa biće i činjenica da od sada roditelji neće morati da prolaze kroz dugotrajnu proceduru prikupljanja fiskalnih računa, njihovu verifikaciju i odobrenje od strane Poreske uprave, već će im novac jednokratno biti uplaćen na račun.

Takođe, na novac se neće čekati kao što je to bila procedura do sada, već će novac dobiti odmah prilikom uplate roditeljskog dodatka.

"Kako je refundacija PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe, po svojoj suštini, mera socijalne politike u smislu da pravo na refundaciju PDV mogu da ostvare roditelji bebe određenog imovinskog statusa, potrebno je da sve mere socijalne politike, u izvornom ili modifikovanom obliku, budu predmet zakona koji uređuju socijalnu politiku, a ne zakona koji uređuje oblast oporezivanja potrošnje PDV", piše u saopštenju.

Ministarstvo finansija će u dogovoru sa Ministarstvom rada i socijalne politike u narednom periodu opredeliti neophodna sredstva.

Poreska uprava, u skladu sa svojim ovlašćenjima, procesuira realizaciju zahteva za refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe.

Poreska uprava će, kako se dodaje, do primene novog zakona od 1. januara 2017. godine redovno i u roku procesuirati podnete zahteve i roditelji će dobiti povraćaj PDV-a u skladu sa važećim zakonskim propisom, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povraćaj PDV-a roditelji PDV na bebi opremu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana