Tekst objavljen: 14.01.2018 10:00        


Preduzetnici bi u narednom periodu mogli da otvore još oko 160.000 preduzeća. Izvoznik bi trebalo da bude svaka deseta mala i srednja "kancelarija".

Milion ljudi radiće u malim preduzećima

U Srbiji bi za deset godina trebalo da posluje 500.000 malih i srednjih preduzeća koja će upošljavati milion građana. Ovo je cilj Ministarstva privrede i projekta "Decenija preduzetništva". Svako deseto malo i srednje preduzeće, zacrtano je u planovima, trebalo bi da bude izvoznik. Da bi se naum i ostvario u Srbiji bi svake godine trebalo da bude 16.000 više novoosnovanih od "obrisanih" malih i srednjih firmi.

ULOŽENE MILIJARDE

Kroz projekat "Decenija preduzetništva" u 2017. godini je uloženo 18,2 milijardi dinara za mala i srednja preduzeća. Od toga je nepovratno dato 7,6 milijardi dinara. Istovremeno je firmama na raspolaganju 620 miliona evra povoljnih kredita međunarodnih finansijskih institucija.


U Srbiji je trenutno 340.000 malih i srednjih preduzeća. Zapošljavaju oko 840.000 radnika, što je 65,7 odsto svih zaposlenih.- Godinama smo imali situaciju da je broj privrednih subjekata, u zbiru, bio oko 320.000 - objašnjava Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre.

- Od toga je oko 100.000 privrednih društava i 220.000 preduzetnika. Osnivaju se, ali i brišu sličnom brzinom. Sada je taj broj veći. Dostigli smo 360.000. Nadam se da će se trend nastaviti. Realno je da to neće zavisiti samo od pojednostavljene procedure osnivanja, već od čitavog niza pitanja. I od obrazovanja, promene razmišljanja i odnosa prema privatnom sektoru.

Male i srednje firme su temelj svake države. Bitne su i velike kompanije, ali su vlasnici malih firmi kičma svake ekonomije i najredovniji poreski obveznici. Od mera koje će motivisati ljude da se ne zaposle u javnom sektoru, već započnu posao, zavisi ukupan rezultat.Iz ugla poslodavca, postavljeni cilj ne deluje nedostižno. Pre svega kada je reč o ukupnom broju firmi.

- Broj je možda i moguće dostići - smatra Nebojša Atanacković, dojučerašnji predsednik Unije poslodavaca.

- Koliko će se razvijati pojedine grane, pa time i ukupan broj firmi, zavisi i od standarda. Da bi se razvijale uslužne delatnosti, kafići, restorani..., ključan predulslov je da potrošači imaju novca. Tako da će to zavisiti dosta od primanja građana. Nisam siguran koliko će preduzeća uspeti da plasiraju svoju robu na strana tržišta. Svetska konkurencija je izuzetno oštra. Veoma ja teško biti konkurentan i naći svoje mesto na stranim tržištima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaposleni nezaposleni isplata mladi preduzetnici domaći preduzetnici mala preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana