Tekst objavljen: 16.09.2015 12:54        


U Srbiji ima oko milion i po bespravno sagradjenih objekata, od kojih je samo polovina podnela zahtev za legalizaciju, izjavila je danas državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović. 

Milion i po objekata čeka legalizaciju

Govoreći o novom zakonu u toj oblasti, Damnjanović je ukazala da se mešaju pojmovi i da je reč o zakonu o ozakonjenju svih nezakonito izgrađenih objekata, što je bitna razlika u odnosu na legalizaciju, jer se prvi put novim zakonom utvrđuje da pitanje ozakonjenja predstavlja javni interes za Srbiju.

Komentarišući postojanje tolikog broja bespravno sagradjenih objekata, Damnjanović je u Jutarnjem programu TV Pink ukazala da, ne samo što nema podataka da su bezbedni za svoje korisnike, već da ugrožavaju i one koji su legalno gradili.

"Suština je da država praktično propisivanjem tih minimalnih uslova omogući upis prava svojine, jer svaka uređena država kao jedno od svojih prvih pitanja uređuje svojinska pitanja i uređuje svoju evidenciju o tim nepokretnostima", naglasila je Damnjanović.

U tom broju nezakonito izgrađenih objekata porodične kuće i stanovi čine 80 odsto, precizirala je državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Damnjanović je podsetila da je od 2002. godine bespravna gradnja krivično delo i da sada 770.000 ljudi ne potpadaju pod krivičnu odgovornost, ali da su oko 800.000 lica po trenutno važećem zakonu praktično učinili krivično delo bespravne gradnje.

Ona je ukazala da, kada se obnaroduje novi zakon, kreće nova bespravna gradnja, a da bi se to sprečilo, postoje satelitski snimci gde je definisano stanje određenog datuma ove godine, tako da će svaka nova bespravna gradnja biti sankcionisana posle tog datuma, a kasnije objekti neće biti predmet ozakonjenja.

Damnjanović je upozorila da pravno doneto rešenje o rušenju objekta ne zastareva i da postoje samo dva moguća rešenja - da se objekat ozakoni ili da bude srušen.

Nacrt zakona o ozakonjenju objekata predviđa 238 puta niže troskove i tri puta manje dokumenata, rečeno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novi zakon o izgradnji legalizacija cena legalizacije gradnja bespravna gradnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana