Tekst objavljen: 07.05.2014 14:58        


Sve veći broj građana u Srbiji kupuje i prodaje preko interneta. „Onlajn“ danas može da se kupi sve, od igle do lokomotive! Osim što je čitav proces komforniji, nema potrebe za ustajanjem iz fotelje, stajanjem u redovima, obilaskom prodavnica, često proizvodi koje se kupuju, na mreži mogu da se nađu višestruko jeftinije.

Milion građana Srbije trguje na internetu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, poručivanje robe i plaćanje usluga putem interneta poraslo je za trećinu u odnosu na prošlu godinu. Više od 900.000 građana lane je kupovalo robu i plaćalo usluge putem interneta, što je 30 odsto više nego 2012, pišu Novosti.

Mnogi proizvodi i usluge se već uveliko nude na sajtovima grupne kupovine, sa popustima i do 70 odsto. Neki od najpopularnijih su „Popusti“, „Grupko“, „Navalinarode“, „Kolektivna kupovina“. Na njima se ne prodaju samo sitnice za kuću, alat, garderoba, već i usluge - frizerske, kozmetičke, lekarske, a često se mogu uplatiti letovanja, krstarenja i ručak u restoranu. Broj kupaca je uvek ograničen, postoji rok da se iskoristi usluga, a uvek je u ponudi nekoliko opcija za plaćanje.
Među najpopularnijim internet-prodavnicama kod nas su „Od igle do lokomotive“, „Sve za kuću“, „Takolako“. Kupac odlaskom na neku od ovih adresa ima pristup hiljadama artikala smeštenim u kategorije. Može da plati „e bankingom“, kreditnom karticom, pouzećem, a sve češće i čekovima.

Prema njegovim rečima, na ovom sajtu koji ima ugovor sa oko 250 dobavljača, a nudi više od 40.000 proizvoda, roba može da se plaća i čekovima. On kaže da se ovakva prodaja na svetskim sajtovim uvećava po pet puta godišnje, ali je „kultura ‘surfovanja’ tamo daleko veća“.

Postoje i sajtovi na kojima se može kupiti polovna i nekorišćena roba, navode Novosti, a cene često kreću od svega 10 dinara. Trenutno se oko milion i po privatnih predmeta prodaje preko mreže, a svakog dana nekoliko stotina novih članova pokuša da na ovaj način makar nešto zaradi, ili jeftino kupi. Seknd hend robom trguje se na nekoliko sajtova, poput „Kupujemprodajem“, „Kupindo“, ali je najpopularniji sajt ovog tipa „Limundo“.

Može se kupiti gotovo sve - polovne kade, slavine, komode, bicikli, igračke, stolice, polupotrošen ruž, parfem „tri puta prsnut“, kupaći kostim „kao nov“, odlepljene cipele, stari escajg, mašine za veš, test za trudnoću, kalendar od pre tri decenije, uređaji za pravljenje šećerne vune...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
internet kupovina na internetu online kupovina internet kupovina internet prodavnica Srbija kupci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana