Tekst objavljen: 02.06.2018 11:31        


Iako srpski bankari godinama ukazuju da je štednja u dinarima isplativija od devizne, jer se ne plaća porez, građani ipak radije novac čuvaju u evrima.

Milijarde bez dinara kamate

Štednja u toj valuti čini 91 odsto ukupne devizne štednje u otadžbini, što je nešto manje od devet milijardi evra. Procene su da u srpskim bankama čami pet milijardi evra bez ikakve kamate.

Branko Pavlović, ekonomski analitičar kaže da se ne isplati štedeti u evrima, jer klijent nema nikakvu računicu, pogotovo ako je reč o neoročenoj štednji. Ipak, oročena devizna štednja u Srbiji je i dalje povoljnija nego u zemljama zapadne Evrope.

- Zbog ogromnih količina novca u zapadnim bankama, kamate često znaju da budu i negativne tj. naplaćuje se čuvanje novca - ističe Pavlović.

- Ukupna štednja građana u domaćim bankama iznosi 10 milijardi evra, od toga 9,6 milijardi evra, odnosno negde oko 96 odsto štednje je devizna štednja, dok se nešto više od četiri odsto ukupne štednje građana odnosi na dinarsku štednju - rekao je generalni direktor Sektora za monetarne operacije NBS Nikola Dragašević.

Kada je u pitanju ročnost štednih uloga, navodi da je i u slučaju dinarske i u slučaju devizne štednje uglavnom reč o štednim ulozima oročenim na period do godinu dana.

- Međutim, tu postoji razlika kada je reč o dinarskoj i deviznoj štednji. Kada govorimo o dinarskoj štednji najveći deo, odnosno 60 odsto dinarske štednje odnosi se na štednju koja je oročena na period od godinu dana, dok se 25 procenata odnosi na neoročenu štednju (avista), odnosno na štednju po viđenju - precizira Dragašević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oročena štednja novac nbs kamata na štednju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana