Tekst objavljen: 04.08.2016 11:43        


Cene nafte su povećale danas dobitke na trgovanju u Aziji, nakon mešovitog seta podataka o američkim zalihama, ali analitičari upozoravaju da se ovi dobici ne mogu održati. 

Mešoviti podaci iz SAD pomažu cenama nafte

Nedeljni izveštaj američkog Ministarstva za energetiku, objavljen sinoć, pokazao je da su komercijalne zalihe sirove nafte u toj zemlji porasle za 0,3 odsto prošle sedmice, ali da su zalihe benzina i domaća proizvodnja "crnog zlata" smanjeni.

Američka "laka" nafta WTI popela se danas za 27 centi na 41,10 dolara po barelu, dok je severnomorska nafta "brent" ojačala za 21 cent na 43,31 dolar, izveštava agencija Frans pres.

Analitičari, međutim, upozoravaju na neodrživost bilo kakvog dugoročnog oporavka cena.
Investitori pomno analiziraju podatke o američkim zalihama energenata, koristeći ih kao signale o kretanju globalne ponude, a tržište je posebno fokusirano na zalihe benzina zbog letnje sezone putovanja, kada tražnja dostiže vrhunac jer Amerikanci kreću na godišnje odmore.

Najnoviji podaci o zalihama u SAD su amortizovali gubitke izazvane brojkama od prethodne nedelje, kada je registrovan rast benzina na lageru, što je cene naftnih fjučersa gurnulo nizbrdo za više od 20 odsto, sa najviših nivoa od preko 50 dolara po barelu na kom su bile u junu.

Američka "laka" nafta je minulog ponedeljka čak pala na ispod 40 dolara za barel, prvi put od aprila ove godine.

"Signali o rastu proizvodnje kod najvećih proizvođača nafte unose pesimizam (raspoloženje medveda) na terminsko tržište", kaže Sandživ Gupta, šef odseka za naftu i gas u kompaniji Ernst||Jang.

"Narednih dana, tržište će tragati za naznakama o daljem kretanju cena na osnovu izveštaja o spoljnoj trgovini i radnim mestima u SAD, kao i na osnovu podataka o kineskom julskom spoljnotrgovinskom bilansu", dodaje on.

Američko Ministarstvo rada će u petak objaviti zvanične podatke o otvaranju novih radnih mesta u SAD u julu.

Posle pada na 13-godišnji minimum od ispod 30 dolara za barel na početku godine, cene nafte su se oporavile na temelju poremećaja isporuka zbog požara u kanadskom reginu naftnog peska i diverzijama na naftnoj infrastukturi u Nigeriji.

Ali, situcija se brzo promenila u poslednjih mesec dana pošto slaba tražnja i usporen rast globalne privrede i dalje vrše pritisak na cene, tako da problem kontinuriane prezasićenosti ponude i dalje opstaje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proizvodnja nafte zalihe nafte cena na minimumu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana