Tekst objavljen: 11.06.2015 10:12        


Cene nafte su danas pale, pošto je mešovit izveštaj o energentima u SAD ukazao na veliki pad rezervi nafte i benzina, ali i na rekordan nivo proizvodnje, naveli su analitičari. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 27 centi na 61,16 dolara, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu pojeftinila 19 cen

Mešovit izveštaj o energentima u SAD oborio cenu nafte

Izveštaj američkog ministarstva energetike o zalihama energenata u nedelji zaključno sa 5. junom pokazao je da su rezerve sirove nafte smanjene za 6,8 miliona barela, a benzina za 2,9 miliona barela.
Proizvodnja "crnog zlata" se, međutim, zadržala na izuzetno visokom nivou, pa je u toj nedelji porasla za 24.000 barela na prosečnih 9,61 milion barela dnevno, što je najviši nivo ikada.

Pored toga, trgovci su bili fokusirani na potencijalni povratak iranske nafte na tržište, pošto je njen izvoz ograničen zbog međunarodnih sankcija uvedenih Teheranu.

Šest globalnih sila - Britanija, Kina, Francuska, Nemačka, Rusija i SAD - preduzimaju napore da do 30. juna postignu sporazum o ograničavanju iranskih nuklearnih ambicija, a u slučaju postizanja sporazuma, pomenute države će početi sa postepenim ukidanjem sankcija, što će omogućiti Iranu izvoz daleko većih količina nafte nego što je to slučaj u ovom trenutku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
crno zlato cena nafte pad cene nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte cena nafte na berzi američke zalihe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana