Tekst objavljen: 24.06.2015 16:16        


Međugodišnja inflacija u maju 2016. i u maju 2017. nalaziće se unutar granica dozvoljenog odstupanja od cilja od četiri plus, minus 1,5 odsto, pokazali su rezultati majske ankete agencije za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnenja, Ninamedija, urađene sa Narodnom bankom Srbije (NBS). Finansijski sektor za narednih godinu dana očekuje međugodišnju inflaciju od 3,5 odsto.

Međugodišnja inflacija 2016. i 2017. u granicama cilja

Inflaciona očekivanja finansijskog sektora se od oktobra 2013. godine nalaze u granicama cilja četiri plus, minus 1,5 odsto.

Za naredne dve godine (maj 2017.), banke i osiguravajuća društva očekuju inflaciju na centralnoj vrednosti cilja od četiri odsto.

Sektor privrede za narednih godinu dana očekuje međugodišnju inflaciju na nivou od 3,5 odsto i njihova inflaciona očekivanja se nalaze u okviru granica dozvoljenog odstupanja od cilja od februara 2014. godine.
Kroz naredne dve godine, preduzeća očekuju inflaciju na nivou cilja Narodne banke Srbije (četiri odsto).

Anketa je sprovedena u periodu od 16. do 31. maja ove godine na uzorku koji čini finansijski sektor sa 25 banaka i sedam osiguravajućih društava, privredni sektor sa 100 preduzeća (uzorkovano prema završnim računima preduzeća za 2013. godinu, ponderisano prema veličini poslovnih prihoda), sindikati, koje reprezentuje 12 sindikalnih udruženja i stanovništvo na uzorku od 1043 ispitanika, objavila je Ninamedija na sajtu.

NBS je najavila u saopštenju da otpočinje redovno mesečno izveštavanje javnosti o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva, što će doprineti njihovom usidravanju i postizanju stabilnosti cena u srednjem roku, saopštila je Ninamedija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija Inflacija u Srbiji inflacija nbs osiguranja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana