Tekst objavljen: 14.09.2020 9:00        


Kadje vlasnik "Tesle" Ilon Mask pre tačno osam godina dao reč da će barem 50 odstosvog neto bogatstva donirati dobrotvornim organizacijama imao je "samo" dve milijarde dolara na računu

Mask preko noći ostao bez 16 milijardi dolara

Danas broji oko 82,3 milijarde, a drastičan pad se dogodio juče, kad je izgubio 16 milijardi dolara u danu, zbog pada "Teslinih" akcija. To je ujedno najveći gubitak u istoriji Blumbergovog indeksa milijardera zabeležen u jednom danu.

Osnivač kompanija "SpaceX" i "Tesla" trenutno je sedmi na "Forbsovoj" listi 400 najbogatijih Amerikanaca. Poslednjih dana avgusta, zahvaljujući rastu akcija kompanije, njegovo bogatstvo se uvećalo na više od 100 milijardedolara, a onda je 4. septembra skliznulo na 87,9 milijardi.

Kultni magazin je analizirao koliko je novca Mask do sada poklonio, a procena je da je dao oko 100 miliona dolara u dobrotvorne svrhe, što je za njega sitnica. Budući da je dao manje od jedan odsto svog neto bogatstva nije dobio zavidnu ocenu.

Mask je poznati milijarder "siromašan u gotovini". Skoro celo njegovo bogatstvo, osim što poseduje nekoliko nekretnina (kojih želi da se reši), vezano je za njegove uloge u kompanijama koje je osnovao. Pre dve godine je rekao da će prodavati "Tesline" akcije vredne oko 100 miliona dolara "na svakih nekoliko godina" u dobrotvorne svrhe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Mask je neprofitnim grupama donirao oko 25 miliona dolara putem svoje "Mask fondacije" od kada ju je osnovao 2002. Tokom godina, prebacio je desetine miliona dolara iz svoje fondacije u dva fonda koja su mu savetovali donatori. Njegov portparol je rekao za "Forbs" da su ti fondovi donirali ukupno 75 miliona dolara.

Da bi ispunio obećanje, kako je "Forbs" izračunao u odnosu na to kada je Mask posedovao 68 milijardi dolara u julu, milijarderbi morao da daje dobrotvornim organizacijama 2,3 miliona dolara dnevno tokom sledećih 40 godina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izgubio bogatstvo ilon mask tesla pad akcija pad akcija na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana