Tekst objavljen: 21.04.2017 9:09        


BRISEL, 21. aprila (Tanjug) - Ekonomija evrozone je u aprilu porasla po najvećoj stopi za šest godina, potpomognuta snažnom tražnjom i sveopštim optimizmom u pogledu budućih perspektiva, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja. 

Markit: Najbrži rast evrozone za šest godina

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu, koji izračunava londonska istraživačka kompanija Markit, porastao je u aprilu na 56,7 poena, što je najveći nivo od aprila 2011. godine i skok u odnosu na 56,4 poena iz marta, prenosi agencija Frans pres.

PMI meri spremnost kompanija na ulaganja u sopstveno poslovanje i pruža dobar uvid u stanje celokupne ekonomije. Svaki podatak iznad 50 poena ukazuje na jačanje ekonomije, a ispod 50 poena na njeno slabljenje.

"Zapošljavanje je poraslo na najveći nivo za više od deset godina, jer su kompanije povećale operativne kapacitete u skladu sa snažnom tražnjom i rasprostranjenim optimizmom u pogledu budućih perspektiva", navodi se u saopštenju Markita.

PMI za uslužni sektor je porastao na 56,2 poena u aprilu sa 56 poena iz marta, dok je PMI za industrijski sektor skočio na 58 poena sa 57,5 poena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana