Tekst objavljen: 14.01.2020 13:55        


U Srbiji nije došlo do većih promena cene goriva zbog tenzija na relaciji SAD - Iran, osim uobičajenih tržišnih oscilacija, kažu u Udruženju naftnih kompanija Srbije

Manje promene cena na pumpama, poskupeli dizel i gas

Cena dizela je povećana za oko jedan dinar po litru, gasa za oko tri dinara, a generalni sekretar UNKS-a Tomislav Mićović je rekao Tanjugu da se ništa posebno nije desilo na svetskom tržištu nafte i da je reč o standardnim tržišnim fluktuacijma cena u sakladu sa ponudom i tražnjom.

Mićović dodaje da bi eventualno toj političkoj tenziji mogao da se pripiše skok cene nafte u svetu od oko 3,5 odsto dan posle napada Irana na američke baze u Iraku. Podseća da je 30. decembra nafta pojeftinila 3,5 odsto i ističe da niko to nije pripisivao nečemu drugom osim tržišnim kretanjima. Mićović dodaje da je, na primer, do nagle promene došlo kada su dronovi napali postrojenja Saudijske Arabije sredinom septembra prošle godine.

Na našim pumpama nije bilo većih promena osim što je poskupeo dizel za dinar, ali to nije posledica te političke tenzije između SAD i Irana, pošto je cena nafte postepeno rasla u oktobru, novembru i decembru, objasnio je on.

"Posle tri meseca imamo takav efekat, ali to nije ništa veliko i ne znači da neće posle cena da krene u obrnutom smeru i da se vrati za taj jedan dinar. To su uobičajene oscilacije koje prate sve uticaje i nekada se neutrališu međusobno. Te promene pokazuju da srpsko tržište funckioniše po pitanju cena", istakao je Mićović.

Inače, u Srbiji, postoji mehanizam za zaštitu cena od velikih oscilacija na svetskom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"U Zakonu o akcizama postoji odredba koja omogućava vladi da bez izmene zakona smanji nominalne iznose akciza čak za 20 odsto, ukoliko dođe do značajnijeg skoka cena imputa, kako bi ublažila efekte na domaće tržište", podseća stručnjak UNKS-a. Tečni naftni gas odnosno autogas funkcioniše na poseban način u smislu da njegovo tržište ima svoje sezonske fluktuacije. Kako kaže, zemlje Istočne i Jugoistočne Evrope imaju slične izvore TNG-a i kada zahladi postoji veća potražanja za njim kao energentom i zato dolazi do skoka cena.
To su sezonske fluktuacije i nisu neoubičajene, dodao je Mićović. Prema poslednjim podacima UNKS-a, struktura prosečnih maloprodajnih cena goriva u Srbiji za 6. januara, koja predstavlja prosek za sedam dana odnosno od početka godine, izgleda ovako: Benzin Evro Premium BMB 95 149,53 dinara, Evrodizel 163,73 dinara i TNG autogas 82,68 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gas dizel poskupljenje tomislav mićović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana