Tekst objavljen: 20.11.2013 10:30        


Banke u Srbiji naplaćuju različite provizije za iste usluge u zavisnosti od statusa klijenata i svrhe transkacije. Tako u Rajfajzen banci navode da eksterne uplate klijenata banke iznose jedan odsto, minimum 80 dinara, dok eksterne uplate uplatilaca koji nisu klijenti banke iznose minimum 100 dinara.

Malo li je: Evo koliko nam banke naplaćuju provizije

- Kao alternativa za gotovinska plaćanja, klijentima Rajfajzen banke je omogućeno da izmiruju svoje obaveze putem aplikacije elektronskog bankarstva i trajnih naloga, i to bez naknade – navode u ovoj banci.

Provizija za gotovinsko plaćanje, na primer, računa za struju, u Prokredit banci se naplaćuje minimum 120 dinara ili 1 odsto za iznose preko 12.000 dinara. Za slične takve gotovinske uplate na račune preduzeća koji su otvoreni u našoj banci, provizija je 50 dinara za bilo koji iznos.

- Praksa je da klijent prilikom takvih uplata bude obavešten o iznosu provizije. Ukoliko ima otvoren račun u Prokredit banci, preporučuje mu se da za takvo plaćanje koristi elektronsko bankarstvo gde su provizije od 20 dinara po transakciji, dok su prve tri transakcije u mesecu besplatne za klijente koji imaju Total paket – kažu u Prokredit banci.

Sosijete ženeral banka uplatu na šalteru banke preko tekućeg računa naplaćuje minimum 50 dinara, za iznose od 600.000 – 1.000.000 dinara maksimalna naknade je 3.000 dinara. Za iznose preko 1.000.000 dinara maksimum naknade je 5.000 dinara.

- Ukoliko klijent u kešu plati neki račun, naknada je minimum 80 dinara – navode u ovoj banci.



Unikredit banka kod elektronskih načina plaćanja, jedan nalog naplaćuje 15 dinara, bez obzira na iznos transakcije.

- Provizija za plaćanje na šalteru je 0,4 odsto od iznosa, odnosno minimum 60 dinara. Kada govorimo o internim transakcijama, odnosno transakcijama koje se sprovode sa računa i na račune otvorene u Unikredit banci, klijenti ne plaćaju nikakvu naknadu, bilo da je u pitanju plaćanje elektronskim putem ili na šalteru – kažu u Unikredit banci.

Da biste podigli novac sa računa, a klijent ste neke od ovih banaka, nije vam potreban novac, pošto nijedna ne naplaćuje tu uslugu. To se odnosi i na gašenje računa. Za razliku od te dve usluge, održavanje računa se naplaćuje.

U Rajfajzen banci održavanje računa fizičkih lica iznosi 150 dinara, dok je održavanje računa za prijem zarade računa u okviru Paket tekućeg računa iznosi 250 dinara.



Ista usluga za održavanje računa u Prokredit banci zavisi od paketa računa koji klijent koristi. Minimalno mesečno održavanje računa je 150 dinara, dok je za štedne račune održavanje besplatno.

Sosijete ženeral banka mesečno održavanje tekućeg računa van paketa naplaćuje 170 dinara, dok se ta usluga u okviru paketa kreće od 170 do 470 dinara.

Cena mesečnog održavanja osnovnog Paket računa Selektor je 149 dinara u Unikredit banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke bankarski troškovi naknade banke tarifa banke, provizija bankarska tarifa tekući računi tekući račun

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana