Tekst objavljen: 12.01.2015 12:39        


Banke su snizile cenu stambenih kredita, ali to nije uticalo na kupovinu nekretnina. Građani zbog malih zarada ne mogu da priušte otplatu pozajmica za kupovinu stanova ni sa kamatom od 4,20 do 4,50 odsto.

Male plate za stambene kredite

Subvencionisanih stambenih kredita koji su bili povoljniji više nema, a banke sada jedino mogu da ponude svoje komercijalne zajmove kako za kupovinu novih, tako i za stare stanove. Pojedine banke imaju u ponudi i stanove čiju izgradnju finansiraju.

Prateći troškovi ovih pozajmica su i dalje visoki, naročito posle povećanje naknade za usluge notara, što dodatno otežava plasman ovih pozajmica.

Prema podacima Kreditnog biroa do sada je odobreno stambenih kredita u iznosu od 364 milijarde dinara, što je u odnosu na kraj 2013. godine povećanje od samo 35 milijardi dinara. U vreme pre izbijanja finanijske krize u periodu od 2006. do 2009. godine, ovi zajmovi su mesečno rasli za 10 do 15 milijardi dinara.

Udruženje banaka Srbije je, kako bi građani imali jasan uvid u troškove stambenih zajmova, sačinilo reprezentativan primer stambenog kredita kog treba da se pridržavaju sve banke koje odobravaju ovaj zajam. I dalje je potrebno učešće od 20 odsto, osiguranje kod Nacionalne korporacije, životno osiguranje.
Kada se sve naknade saberu, za stambeni kredit od 30.000 evra potrebno je pored učešća od 6.000 evra izdvojiti još oko 1.580 evra. Ovi troškovi ne smeju da se razlikuju kod banaka. One jedino mogu da imaju različite kamate.

"U ponudi građanima potrebno je da banka navede visinu i vrstu svih troškova koji padaju na teret korisnika, kako onih koji zavise od banke, tako i onih koji ne zavise od banke (na primer troškovi procenitelja, upisa založnog prava, troškovi izdavanja lista nepokretnosti i dr). Navedeni troškovi koji ne zavise od banke, utiču na izračunavanje EKS, pa se može desiti da klijent bude u zabludi i izabere kao povoljniju kamatnu stopu one banke koja je uzela niže iznose u reprezentativnom primeru", kažu u Udruženju banaka Srbije.

Jedinstven reprezentativni primer je utvrđen samo kod stambenih kredita, jer kod te vrste kredita postoji najveći broj troškova koji padaju na teret korisnika, a na koje banka ne može da utiče niti su joj poznati u trenutku davanja ponude, a ti troškovi mogu značajno da utiču na visinu EKS.

Reprezentativni primer za stambene kredite je jedinstven za celu teritoriju Srbije, bez obzira na različite troškove po regionima.

"Stambeni krediti su luksuz za prosečnog građanina u Srbiji. Ali onda bi banke trebalo da koriguju svoje kamate, odnosno da smanje svoje marže kako bi bile pristupačnije za naše uslove. Ali, naravno one i nisu rade da odobravaju više zajmova, jer se plaše da ih neće naplatiti, tako da se cena stambenih zajmova, ali i pratećih troškova neće menjati", - smatra Mlađan Kovačević, ekonomista.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Bsl 15.01.2015 9:00

    Tako je ...imama platu od 65hilj a devojka od 80hilj i treba mi 60hilj e kredita za stan ....mogu da uzmme kredit al necu moci da zivim posle ...jer nemam roditelje ili nekog ko bi mogao da mi pripomaze a da nepricam da to tako treba 30godina

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
male plate skupi stambeni krediti stambeni kredit eks skriveni troškovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana