Tekst objavljen: 04.03.2016 16:00        


Mala i srednja preduzeća su krvotok ekonomije, koja mogu da podstaknu otvaranje novih radnih mesta, a godina preduzetništva, kako je vlada okarakterisala 2016., je prilika da se posebna pažnja posveti baš ovom sektoru, ocenjenjeno je danas na skupu o inovacijama u bankarstvu za mala i srednja preduzeća.

Mala i srednja preduzeća - krvotok svake ekonomije

Sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić kazao je da je godina preduzetništva prilika da se pažnja konačno usmeri na mala i srednja preduzeća, jer, iako svi govore o njima, u praksi su u središtu veliki sistemi koji stvaraju najveće ekonomske i finansijske probleme.

„Veliki sistemi imaju oko 23 odsto loših kredita, a mala i srednja preduzeća 30 odsto, to nije veliko učešće u ukupnom problemu loših kredita, ali za svako malo i srednje preduzeće je najveći problem kada ne mogu da otplaćuju kredit“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima konferencija i dalje aktivnosti Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i UBS usmerene su na pomoć malim i srednjim preduzećima kroz nove bankarske usluge, kako bi ona bila još ušpesnija i dala veći doprinos ekonomiji.

Dugalić je naglasio da mala i srednja preduzeća čine „krvotok svake ekonomije“ i u svakoj razvijenoj tržišnoj ekonomiji imaju veliki značaj, jer se lako prilagođavaju tržišnim zahtevima, ali nemaju mogućnost da razviju centre za edukaciju, praćenje rizika, i zato imaju probleme u svom poslovanju. Dugalić je najavio pokretanje radionaca za mala i srednja preduzeća.

„Ovaj skup je početak aktivnosti koje UBS u saradnji sa IFC počinje s ciljem da se mala i srednja preduzeća pripreme za tržišne izazove“, objasnio je on.

Regionalni menadžer IFC za zapadni Balkan Tomas Lubek istakao je da su mala i srednja preduzeća važna za Srbiju, jer više nije moguće novo zapošljavanje u državnom sektoru.

On je kazao da će deo novih poslova dolaziti iz stranih direktnih investicija, ali Srbija nema „čarobnu lampu“ da dovede deset kompanija veličine FIAT-a, koje bi mogle da reše problem zapošljavanja.

„Najbolja šansa za zapošljavanje je u malim i srednjim preduzećima, jer se radi o malim subjektima koji imaju najbržu šansu za rast“, objasnio je Lubek.
On je podzravio inicijativu Vlade da proglasi 2016.

“Godinom prduzetništva“, jer vlada time pokušava da stvori okrženje povoljnije za mala i srednja prduzeća, koja bi trebalo da budu razvojni motor privrede i smanje nezaposlenost.

„Ideja o saradnji UBS i IFC je da se iskoristi globalna ekspertiza IFC i u saradnji sa lokalnim bankama pronađu načini za pružanje novih finansijskih proizvoda za mala i srednja preduzeća. To je posebno važno za Srbiju zbog visoke stope nezaposlenosti“, naglasio je Lubek.

Prema njegovim rečima bankarski sektor može da podrži mala i srednja preduzeća kroz kreditiranja, ali i uvođenje novih proizvoda kao što su digitalne finansije i mobilno bankarstvo, što bi im olakšalo korišćenje usluga

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
razvoj preduzetništva Srbija ekonomija mala i srednja preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana