Tekst objavljen: 24.12.2018 15:57        


Кilogram krompira i luka na Futoškoj pijaci, najprometnijoj pijaci u Novom Sadu, prošle sedmice prodavao se za stotinu dinara.

Luk i krompir dostigli stotku za kilogram

Po nešto nižoj ceni ovo povrće moglo se kupiti na drugim novosadskim pijacama. Ni u velikim marketima, gde obično može da se pazari uz popust, ni luk ni krompir nisu bili značajno jeftiniji.

Potrošači ukazuju da, u najmanju ruku čudi, što je cena kilograma banana gotovo ista cenu kao i krompira i luka, da se za kilogram i po ovog povrća plaćalo koliko i za kilogram limuna - 150 dinara, a da su pomoranye bile i jeftinije i da je kilogram ovog voća koštao 85 dinara. Ono što je posebno obeležilo prošlonedeljnu pijačnu ponudu je cena rena jer je kilogram koštao 1.000 dinara.

Po rečima proizvođača povrća zima i sneg nisu uticali da cena kilograma krompira i luka u zimskom periodu dostigne stotinu dinara po kilogramu i maltene se izjednači s cenom južnim voćem, koje je uglavnom bilo uvek daleko s skuplje od domaćeg povrća i voća. Razlogje, ističu proizvođači, nestašica krompira i luka na domaćem, ali i stranom tržištu.

3.500–5.000 evra za proizvodnju krompira po hektaru

– Povrće je podbacilo u prinosima zbog suše, pa je osim što ga nema dovoljno i sitnije – kaže proizvođač iz Siriga Branislav Zelenović. – Povrtari koji su imali krompira i luk već privode prodaju kraju. Ovog povrća možda malo više od nas imaju povrtari u planinskim predelima oko Ivanjice, ali ne u količinama dovoljnim da se podmire domaće potrebe do novog roda.

7.000 evra košta proizvodnja luka po hektaru

Zelenović kaže da se može očekivati da u narednom periodu krompir i luk budu i skuplji, za deset do 20 dinara jer ne samo što ih nema na domaćem tržištu, naglašava Zelenović, već nema ni velikog izbora odakle ovo povrće uvesti.

– Za sada uvoznici krompir i luk kupuju u Belgiji i Belorusiji, ali bar za sada na srpskom tržištu ovog povrća iz izvoza nema u velikim količinama – ističe Zelenović.

Po rečima profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Žarka Ilina, luka sigurno neće biti već od marta, a krompira od aprila. Ipak, Ilin ističe da se nestašica krompira neće osetiti jer će na tržištu mladog krompira biti u maju. Međutim, taj rod, svi su izgledi, navodi Ilin, za naše prilike biće skup. - Ove godine prinosi luka i krompira nisu bili veliki, ali je ipak bilo izvoza. Posebno mnogo luka domaći povrtari izvesli su prvenstveno u Albaniju. Uz to, naši proizvođači krompira i luka izvozili su svoje proizvode u Bugarsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu… jer je tražnja u tim zemljama bila velika, ali je razlog svakako bila i cena, koja je bila daleko viša nego na domaćem tržištu – naglasio je Ilin.

Nakupci krivi za zelen

I cena zeleni je na Futoškoj pijaci u Novom Sadu zabeležila svojevrstan rekord. Кilogram zeleni i celera prodavao se po 300 dinara, mešana zelen za 200 dinara, a veza prešuna 80 dinara,

Jedan od većih proizvođača zeleni iz Mola Zoltan Lajko, koji ima u zakupu sedam tezgi na novosadskim pijacama, ukazuje da je i ovo povrće slabo rodilo ove godine, ali i da nije samo slab prinos razlog zašto je na Futoškoj pijaci kilogram zeleni 300 dinara.

– Razlog za visoku cenu zeleni su i nakupci koji već duže na Futošku pijacu donose zelen i preprodaju je, pošto proizvođači, zbog nedostatka radnika, na ovoj pijaci ne prodaju svoje povrće - kaže Lajko. - Povrtari na Limanskoj i Satelitskoj pijaci belu zelen nude za 180 dinara, a kilogram mešane zeleni za 150 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ilin ističe da trenutna cena luka i krompira ne govori da je to povrće skupo već da su primanja građana mala.

- Treba znati da proizvođače proizvodnja luka po hektaru košta oko 7.000 evra, a krompira od 3.500 do 5.000 evra, u zavisnosti od toga da li se koristi sopstveno ili kupovno seme – rekao je Ilin.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pijaca krompir cena povrća cena luka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana