Tekst objavljen: 30.06.2023 15:15        


Na azijskim se berzama trgovalo oprezno jer se rast većine regionalnih privreda usporava, a podršku tržištima pruža samo nada da će kineske vlasti uskoro uvesti dodatne podsticajne mere. FED istovremeno ne šalje dobre poruke

Loše vesti sa azijskih berzi, FED takođe u "sivim tonovima"


MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7,00 sati gotovo nepromenjen u odnosu na juče. Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,5 odsto, a pale su, oko 0,1 odsto, i cene deonica u Australiji. U Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju porasle su, pak, između 0,1 i 0,7 odsto.

Na azijskim tržištima vlada oprez jer pokazatelji iz regionalnih privreda nisu baš podsticajni.

Jutros je objavljeno da je inflacija u Japanu u junu iznosila 3,1 odsto, što je već 13. mesec zaredom kako se kreće znatno iznad ciljanog nivoa centralne banke od 2 odsto.

U Kini je, pak, PMI indeks industrijske aktivnosti u lipnju ostao ispod 50 poena, treći mesec zaredom, što ukazuje na slabost proizvodne aktivnosti.

Druga po veličini svetska privreda oporavlja se znatno sporije nego što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih kovid mera.

Podršku kineskim berzanskim indeksima pruža samo nada ulagača da će kineske vlasti uskoro uvesti dodatne podsticajne mere.

Kako je juče završeno trgovanje u prvom polugodištu na azijskim berzama, analiziraju se rezultati.

Azijski MSCI indeks porastao je u prvih šest meseci ove godine samo nešto više od 1 odsto.

Posledica je to strahovanja ulagača da če povećanje kamata centralnih banaka izazvati recesiju u zapadnim privredama, što bi oslabilo potražnju za proizvodima azijskih kompanija.

Uz to, oslabila je domaća potražnja u regionalnim privredama jer je inflacija povišena.

No, izvedbe regionalnih burzovnih indeksa u prvom polugodištu jako se razlikuju. Tako je, na primer, japanski Nikkei indeks, zahvaljujući izuzetno podsticajnoj monetarnoj politici, porastao oko 26 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


FED poslao loše vesti

Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel oštro je govorio o inflaciji u sredu, rekavši na forumu da očekuje višestruko povećanje kamatnih stopa i to verovatno agresivnim tempom.

„Verujemo da dolazi još ograničenja“, rekao je Pauel tokom sesije o monetarnoj politici u Sintri u Portugalu. „Ono što ga zaista pokreće... je veoma snažno tržište rada.“

Komentari su ponovili stav koji su zauzele Pauelove kolege na sastanku u junu, tokom kojeg su ukazali na verovatnoću povećanja za još pola procenta do kraja 2023.

Uz pretpostavku četvrtine poena po sastanku, to bi značilo još dva skoka. Prethodni Pauelovi komentari ukazivali su na mogućnost da porasti dolaze na alternativnim sastancima, iako je u sredu rekao da to možda neće biti slučaj u zavisnosti od toga kako podaci dolaze.

Fed je povećavao kamatne stope na svakom sastanku od marta 2022. godine, u rasponu koji je uključivao četiri uzastopna poteza od tri četvrtine poena, pre nego što je napravio pauzu u junu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze azijske berze fed džerom pauel podizanje kamatnih stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana