Tekst objavljen: 09.03.2016 15:06        


Cene nafte su danas porasle u azijskom trgovanju, ali je obnavljanje zabrinutosti zbog stanja globalne ekonomije ograničilo dobitke nakon objave podataka o najvećem padu kineskog izvoza u gotovo sedam godina. 

Loše vesti iz Kine koče veći rast cena nafte

Kineski izvoz je potonuo više od četvrtine u februaru, što je najoštriji pad od maja 2009. godine za vreme finansijske krize, podgrejavši strahovanja da će druga najveća privreda sveta i vodeći potrošač energije doživeti "tvrdo prizemljenje", prenosi agencija AFP.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu porsla je za 21 cent, na 36,71 dolara, a sirova nafta "brent" za isporuke u maju popela se za 26 centi na 39,91 dolar za barel.

"Ovo je ozbiljan znak usporavanja kineske ekonomije, najvećeg potrošača energije u svetu", naglašava tržišni analitičar kompanije CMC Markets u Singapuru, Margaret Jang.

Kina je najveći svetski trgovac robom i ključni pokretac svetskog ekonomskog rasta, ali su njene kompanije uzdrmane slabom tražnjom na glavnim tržištima.

S druge strane, njeno usporavanje rasta poguralo je cene sirovina naniže.
Trgovci su sada okrenuti ka sutrašnjem saopštenju o američkim komercijalnim zalihama sirove nafte za sedmicu zaključno sa 4. martom, u nastojanju da dodju do nekih signala u vezi sa tražnjom.
Američke zalihe su i dalje preobimne, "a tražnja ih još ne sustiže bitno, tako da su tržišni fundamenti još uvek prilično slabi", rekla je Jangova za AFP.

Pažnja trgovaca će takođe biti usredsređena na podatke o proizvodnji. Smanjenje proizvodnje nafte u SAD izlaz i pregovori glavnih proizvodjača, na čelu sa Rusijom i Saudijskom Arabijom, o mogućem zamrzavanju produkcije pogurali su cene naviše tokom protekle tri nedelje zbog nade da će prezasićenost ponude na tržištu biti ublažena.

Međutim, neki analitičari upozoravaju da ne treba biti previše optimističan da će generalni sporazum u zamrzavanju proizviodnje biti postignut.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte laka nafta zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana