Tekst objavljen: 20.10.2018 13:00        


Rezultati ankete koja je sprovedena na portalu Kamatica „Koliko ste zadovoljni radom profesionalnih upravnika“ u kojoj je učestvovalo skoro 5.000 ispitanika pokazuje da uvođenje profesionalnih “čuvara“ zgrada baš i ne daje zadovoljavajuće rezultate.

Loše stanje zgrada i slaba naplata glavni problemi

Od ukupnog broja anketiranih najveći broj njih, 2490, odnosno skoro 50 procenata smatra da se ništa nije promenilo i da pored novih nameta koje imaju ne vide svrhu istih, dok 26 odsto ocenjuje da je zgrada sada u boljem stanju. I pored toga što je rok za biranje upravnika odavno istekao 23,77 odsto ispitanika još uvek nije izabralo upravnika za svoju zgradu.

Stanari uglavnom nisu zadovoljni radom upravnika kojih trenutno u Srbiji ima 819, ali tako ni upravnici nisu na lakom zadatku.

Prema rečima Radovana Trifunova iz Udruženja profesionalnih upravnika većina zgrada u kojima profesionalni upravnici rade su veoma stare i izuzetno loše održavane. Potrebno je puno ulaganja, a stanari najčešće nemaju novca. U nekim gradovima i investiciono i tekuće održavanje zgrada je pod znakom pitanja.

„U Ćupriji imamo zgrade u kojima se od 1993. godine uopšte nije izdvajalo za investiciono održavanje. One su danas gotovo potpuno ruinirane, a novca za popravke nema. U Prokuplju, na primer, uopšte nema registrovanih firmi za poslove održavanja zgrada. Niti ima registrovanih vodoinstalatera i električara, a to upravnicima znatno otežava posao“, priča Trifunov.

Pored lošeg stanja u kojima se zgrade nalaze, veliki problem za vođenje istih pravi slaba naplata potraživanja, jer stanari u većini zgrada izbegavaju plaćanja.

Kako bi naplatio svoja potraživanja od stanara koji nisu plaćali profesionalni upravnik jedne zgrade na Novom Beogradu angažovao je advokata, koji je sastavljenu, identičnu, „opomenu pred tužbu“ i naplatio 3.000 dinara po svakom stanu. Kako je u toj zgradi od ukupno 50 stanova bilo 27 dužnika ukupan račun za advokatske usluge je iznosio 81.000 dinara, a taj novac je upravnik skinuo sa računa zgrade i to u mesecu kada više nije bio na toj funkciji, ali je još uvek kontrolisao račun, jer zgrada nije izabrala novog upravnika.

Kako Kamatica saznaje po zakonu, profesionalni upravnik nema obavezu da proverava ko je platio, a ko nije, niti može da preduzima neke druge radnje da bi se dug naplatio, jer sve to je zakonska obaveza komunalnih inspektora.

U manjim mestima, osim firme koje sa bave profesionalnim upravljanjem zgrada, profesionalni upravnici osnivaju i firme za tehničko održavanje i održavanje higijene kao pridruženu delatnost.

Ovo je samo jedan od problema između stanara zgrada i profesionalnih upravnika koji se javio u poslednjih 14 meseci, kada su prvi upravnici dobili licence.

„Za sada ni jedan profesionalni upravnik nije izgubio licencu. Jednog kolegu je stanar zgrade tužio za ne obavljanje profesionalne dužnosti i taj slučaj se sada nalazi na „sudu časti“. Disciplinska komisija našeg udruženja trenutno posreduje i u sporu između dva profesionalna upravnika zbog „prevođenja“ zgrade sa jednog na drugog“, dodaje Radovan Trifunov.

Na osnovu procena Udruženja profesionalnih upravnika, jedan upravnik može da vodi i do 20 zgrada, a da kvalitetno obavlja posao u svakoj od njih.

Prema poslednjim podacima sajta http://stanovanje.gov.rs u Srbiji su trenutno registrovane 40.103 stambene zajednice, a za njihovo upravljanje i pored konstantnog rasta broja licenciranih upravnika, trenutno je broj nedovoljan da se kvalitetno pokrije trećina zgrada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Vlada 24.10.2018 9:16

    Nikakve koristi od upravnika zgrade, samo dodatno placanje. Firmu jedino interesuje naplata mesecnog angažovanja i ništa više. Bolje je bilo pre ovog zakona kada smo se sami organizovali.

  2. User image
    Nikola 24.10.2018 19:50

    Koji crni profesionalni upravnici. U Novom Sadu imamo upravnika koji preti neposlušnim stanarima po zgradama, koji dovodi advokate na skupštine stanara i koji ne pravda ni jedan racun koji je platio sa ziro racuna zgrade. Ko ce njemu i slicnima da stane na put. Ukinuti to pod hitno i dati pod obavezu vlasnicima stanova u tim istim zgradama koji ce za svoj rad biti i placeni. Pa ko ce bolje brinuti o zgradi od samih stanara koji tu i zive a ne neki nazovi profesionalci koji brinu o 50 i vise zgrada a ne znaju ni gde im se te zgrade nalaze. Trenutno stanari mogu da obavljaju funkciju upravnika u samo jednoj zgradi ali volonterski i bez prihoda. Drzava cini sve kako bi namestila poslove pojedincima i ulazila u razne filmove sa istim, a briga o zgradama im je na poslednjem mestu

  3. User image
    Mirjana 07.11.2018 22:27

    @Vlada, uvek se možete sami organizovati, niko vas ne tera da imate profesionalnog upravnika.
    @Nikola, i upravnik iz redova stanara može da bude plaćen za taj posao, ali mora da bude prijavljen, da plati porez i da uspe da naplati sva potraživanja...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
profesionalni upravnik održavanje zgrade kamatica plaćanje održavanje vođenje zgrade

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana