Tekst objavljen: 08.04.2015 16:16        


Formiranje takozvane "loše banke" koja bi "pokupila" nenaplative kredite poslovnih banaka, ne bi rešila taj problem u Srbiji, ocenio je danas stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu Daehaeng Kim.

Loša banka nije pravo rešenje za nenaplative kredite

"Rešavanje tog problema je u regionu Zapadnog Balkana sporo, a udeo nenaplativih kredita (NPL) je mahom dvocifren. Veći problem je što, kad se nešto u tom smislu zakoči, jako sporo se rešava", rekao je Kim na predavanju "25 godina tranzicije: "Zapadni Balkan i razvoj Evrope", koje je održao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

U Srbiji, podsetio je on, veći problem sa NPL-ovima je u kreditima koji su odobreni firmama, dok građani urednije vraćaju.

On je rekao da je problem s firmama koje ne plaćaju kredite, još dublji, jer čak i kad bi se očistili bilansi banaka, za godinu, dve, tri, opet bi se pojavili loši krediti. 

Kim je problem ilustrovao na primeru SAD-a i Skandinavije.
U Americi, kako je rekao, mnogo ljudi gubi posao, ali oni lako nalaze novo zaposlenje.
Skandinavske zemlje daju socijalnu pomoć onima što su ostali bez posla, ali nijedna od tih zemalja ne održava sama radna mesta, odnosno, ne drži veštački preduzeća koja ne rade.

Stalni predstavnik MMF-a u Beogradu je ocenio da je Vlada Srbije danas više posvećena reformama nego ranije i da je mnogo toga uradila i pre nego što je ušla u pregovore sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

U tom smislu, on je naveo da je dobro što je vlada odlučila da smanji plate i penzije i pre nego što je ušla u pregovore o aranžmanu sa MMF-om i naglasio da se "fiskalna konsolidacija sprovodi ne zato što je MMF zao i to traži, već zato što je ključna za makroekonomsku stabilnost".

Kim je pohvalio i donošenje Zakona o radu, stečaju, privatizaciji...reformu penzijskog sistema, dok je, prema njegovim rečima Srbiji i dalje problem konkurentnost, upravljanje i privođenje kraju procesa privatizacije.

Predstavnik MMF-a je najavio da će poseta misija ove međunarodne finansijske institucije početi 29. aprila, kada će doći tehnička misija, a da će od 4. do 12. maja misija MMF-a voditi diskusije na visokom nivou sa predstavnicima Vlade Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
loša banka nenaplativi krediti MMF makroekonomska stabilnost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana