Tekst objavljen: 23.12.2013 10:45        


U avanturu kupovine stana na kredit može da se upusti samo neko sa primanjima ne manjim od 500 evra, ušteđevinom od bar 15.000 evra ili članovima porodice koji mogu finansijski da uskoče. U svim ostalim okolnostima to je nemoguća misija.

Logično pitanje: Ko danas u Srbiji ima novca za stan

Uprkos tome što kamatne stope za stambene kredite nikad nisu bile povoljnije, oko pet odsto, malo je onih koji mogu sebi da priušte taj luksuz. Sa prosečnom platom od oko 380 evra ni to nije povoljno. Otuda i logično pitanje: ko danas u Srbiji ima novca da kupi stan.

U Eurobanci kažu da stambeni kredit može da uzme klijent koji ima redovna mesečna primanja, koji je uredan u otplati svih drugih vrsta zaduživanja, a na osnovu izveštaja Kreditnog biroa. Međutim, u uslovima krize, neizvesnih radnih mesta, malo ko će se odlučiti da se dugoročno zaduži. U poslednjih pet godina cene nekretnina pale su u proseku za 20 odsto, koliko je pala i prodaja.
Građani koji nemaju bar 15.000 evra u džepu, a toliko u proseku iznose propratni troškovi za kupovinu stana na kredit, o rešavanju krova nad glavom ne mogu ni da razmišljaju.

Jasmina L. iz Beograda u završnoj je fazi prikupljanja dokumenata za kredit od 62.000 evra za stan od 56 kvadrata u Zemunu. Još ga nije ni platila, a već je potrošila 18.000 evra.

- Ako se izuzme učešće od 20 odsto, već sam dala oko 3.000 evra za overu ugovora, različita osiguranja i takse. Pa samo za te troškove morao bi da se podigne još jedan kredit. U ovim uslovima nikad se ne bih usudila da kupujem stan da suprug i ja nemamo redovna primanja. Ni to ne bi bilo dovoljno da nam nisu pomogli roditelji koji su podigli keš kredite za naše učešće - priča ona.

Ona se opredelila za komercijalni kredit osiguran kod Nacionalne korporacije. Sa subvencijom države nije, kako kaže, smela da rizikuje iako je učešće bilo 10 odsto manje.



Kako se ispostavilo, ovih kredita od sledeće godine neće biti. Ministar privrede Saša Radulović odluku o obustavi subvencija obrazložio je tezom da će to dovesti do pada cena stanova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni kredit stambeni krediti kredit za stan stan na kredit kupovina stana cene stanova cena stanova Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana