Tekst objavljen: 12.12.2013 16:45        


Sa plasmanima između 250 i 300 miliona evra, nekoliko godina unazad, lizing tržište Srbije predstavlja 0,1 odsto lizing tržišta Evrope - kaže Silvana Tričković koja već deset godina uspešno vodi kompaniju NBG Lizing.

Lizing tržište Srbije tek 0,1% lizing tržišta Evrope

Ona navodi da se "smanjeni obim poslovanja, kao i smanjena likvidnost privrede uopšte, odražava i na poslovanje lizing kompanija u Srbiji".

- Ipak, danas treba naglasiti da je prosečna stopa nenaplaćenih potraživanja u lizing industriji izmedju 13 i 15 odsto, što je daleko niže nego prosečna stopa nenaplaćenih potraživanja u bankarskom bankarskom sektoru koji u ovom trenutku prelaze 25 odsto dodaje ona.

Tričković naglašava da "ovaj podatak ukazuje na kvalitet plasmana lizing industije i važnost uloge vlasništva nad predmetima finansiranja, kod merenja rizika koje lizing kompanije preuzimaju na sebe".

Budući razvoj lizing industrije direktno zavisi od brzine i stepena oporavka privrede Srbije. Oporavkom privrede povećavaju se investicije, a lizing predstavlja najadekvatniji instrument za podršku privrednim aktivnostima. Uz potencijalne promene poreske regulative i inovacije u pružanju usluga, stvara se novi prostor za razvoj celokupne branše.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija lizing kompanije lizing

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana