Tekst objavljen: 16.10.2016 11:30        


Za finansiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji putem lizinga postoji veliki potencijal, ali je ovaj finansijski instrument, nažalost, za sada nedovoljno korišćen, poručeno je sa skupa o lizingu u Privrednoj komori Srbije (PKS). 

Lizing doneo privredi Srbije 5,0 mlrd evra za 12 godina

Kako je saopšteno na 4. godišnjoj konferenciji "Lizing u godini preduzetništva - jačanje privrede kroz razvoj malih i srednjih preduzeća", u privredu Srbije je investirano više od pet milijardi evra u proteklih 12 godina kroz finansiranje MSP putem lizinga.

Zamenik generalnog menadžera PKS MihaIio Vesović kaže da je za komoru od izuzetnog značaja da mala i srednja preduzeća budu upoznata sa onim finansijskim instrumentima koji su neophodni kako bi mogli da održe svoje poslovanje i podignu ga na viši nivo.

"Finansijski lizing je instrument koji je značajan u nabavci nove opreme, koja itekako utiče na produktivnost i konkurentnost kompanija", izjavio je Vesović, dodajući da je finansijski lizing izuzetno bitan instrument.

Pomoćnik ministra privrede za MSP i preduzetnike Katarina Obradović Jovanović je poručila da je osnovni motiv Vlade da pronađe način na koji će povećati saradnju sa privatnim sektorom i lizing kućama, dodajući istovremeno da je, pored bankarskih kredita, izuzetno važno i razvijanje drugih finansijskih insutrumenta.

Ona je istakla da interesovanje za lizing trenutno nije veliko, zbog čega je apelovala na lizing kuće da dostave svoje predloge i mere resornom ministarstvu.

Cilj konferencije je, prema rečima predsednika Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS) Borisa Stevića, da lizing industrija takođe podrži "Godinu preduzetništva" u Srbiji, ali i otvaranje dijaloga, unapređenje poslovnog ambijenta i proširenje spektra finansijskih instrumenata.

"Pogodnosti finansijskog lizinga su brz i jednostavan proces odobrenja, a velika prednost je što podržavamo startap kompanije koje imaju slabije finansijske pokazatelje, zato što ne zahtevamo dodatne kolaterale", istakao je Stević.

U ovoj oblasti, kako kaže, postoji veliki potencijal, i potrebno je da lizing bude uključen u programe za nabavku opreme i da učestvuje u finansiranju javnih nabavki, pošto će one tako postati transparentnije, jer lizing direktno finansira predmet lizinga tako da se direktno zna šta se nabavlja.

"Privredna društva su najveći korisnici lizinga", kazao je Stević, dodajući da vrednost novozaključenih ugovora godinama beleži konstantan rast.

Na pitanje da li se očekuju novi proizvodi u lizing industriji, Stević odgovara odrično, dodajući da je lizing industrija sama po sebi ulaganje u osnovna sredstva.

"Očekujemo da se izmeni Zakon o finansijskom lizingu i da se lizing kao proizvod učini još atraktivnijim i privlačnijim, što će obezbediti povoljnije uslove za krajnje korisnike", poručuje Stević.
Konferenciju su organizovali Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) i Privredna komora Srbije (PKS).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Privrednoj komori Srbije (PKS) lizing lizing finansiranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana