Tekst objavljen: 07.12.2015 15:35        


Turska lira suočava se sa najvećim godišnjim padom od 2008. i približava se novom rekordnom minimumu u odnosu na dolar, u vreme kada strane investicije uveliko beže iz Turske, piše američka agencija "Blumberg". 

Lira pada, strani investitori beže iz Turske

Inostrani investitori su iz Turske ove godine povukli sredstva vredna 7,6 milijardi dolara, uključujući 1,4 milijarde u novembru, mesecu u kom je partija predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana JDP uspela da osvoji većinu glasova na parlamentarnim izborima.

Prvobitna tržišna reakcija na rezultate izbora bila je pozitivna ali je, nakon eskalacije tenzija između Ankare i Moskve zbog ruskog vojnog aviona kog je Turska oborila u Siriji, poverenje investitora uzdrmano.

Rusija je na obaranje njenog aviona odgovorila merama koje udaraju tursku privredu tamo gde je najviše boli, u turističku industriju i izvoz u Rusiju, navodi "Blumberg".

Veliki spoljni dug čini Tursku osetljivom na promenu raspoloženja investitora, pogotovo u svetlu očekivanja da će SAD podići kamatne stope, što utiče na kurs lire i na turske državne obveznice, navodi ekonomista londonske kompanije Kepital ekonomiks, Vilijam Džekson.

Strateg kompanije SEB iz Stokholma, Per Hamarlund, predviđa da će lira nastaviti da pada, a da će samo u decembru oslabiti 3,7 odsto u odnosu na dolar, na tri lire za dolar.

Džekson veruje da će lira do kraja 2016. pasti čak 11 odsto, pa će se za dolar dobijati 3,25 lira.
Turska lira je u septembru oslabila na rekordni minimum od 3,0752 lire za dolar, a potom je do 20. novembra ojačala osam odsto. Zbog prošlonedeljnog naglog slabljenja, međutim, njen pad od početka godine iznosi blizu 20 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad investicija turska lira strani investitori turska rusija američki dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana