Tekst objavljen: 20.02.2015 3:41        


Pojekat "Lipov med za održivi razvoj dunavskog mikroregiona", koji su finansirali Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, u okviru poziva "Socio-ekonomski razvoj Dunavske regije u Srbiji", čija vrednost iznosi 222.658,88 evra, a visina donacije 171.915 evra, predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Lipov med za održivi razvoj dunavskog mikroregiona

Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada Marijana Dukić Mijatović rekla je na konferenciji da je pomenuti projekat doneo brojne koristi Gradu Novom Sadu naučno-istraživačkim ustanovama i udruženjima pčelara.

"Organizovali smo edukacije, opremili laboratorije, obezbedili bolje uslove za rad udruženjima, kao i pčelinja društva i košnice za mlade pčelare. Namera nam je bila da podržimo naš novi brend Fruškogorski lipov med i njegov plasman na tržište", rekla je Mijatović - Dukić, dodajući da će saradnja sa Austrijskom razvojnom agencijom i fondovima Evropske unije biti nastavljena.

Predstavnik Austrijske razvojne agencije Milan Polak rekao je da je Projekat prepoznat kao važan i kao takav je uskladjen sa prioritetima Dunavske strategije, dok je Miodrag Ccupić predsednik Društva pčelara "Jovan Živanović", Novi Sad, istakao da je kroz Projekat dokazano da Fruškogorski lipov med ima veliku vrednost.

"Smatramo da je Fruškogorski lipov med jedini u Evropi koji sadrži više od 60 posto polenovih zrnaca i to je naša šansa da proizvod plasiramo na svetsko tržište", rekao je Cupić, dodajući da su predstavnici pojedinih udruženja dobili i Sertifikate o kvalitetu proizvoda.

Realizacija projekta "Lipov med za održivi razvoj dunavskog mikroregiona" realizovan je tokom 18 meseci, a za to vreme edukovani su pčelari, učenici Poljoprivredne škole i studenti Poljoprivrednog fakulteta, opremljena su udruženja pčelara kompjuterima i nameštajem, obezbedjeno je 250 pčelinjih društava, 250 košnica i 25 kompleta prateće opreme za početnike u pčelarstvu.

Sprovedene su i kontrole procesa proizvodnje i kvaliteta proizvoda Fruškogorskog lipovog meda, obrazovne institucije snabdevene su laboratorijskom opremom za analizu polena i ispitivanje bolesti pčela, a akreditovana je i metoda za analizu polena u medu na novosadskom Prirodno-matematičkom fakultetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lipov med udruženje pčelara Novi Sad usklađivanje s propisima EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana