Tekst objavljen: 21.08.2013 10:00        


Naši turisti letuju na rate, pa odmor koji traje deset dana otplaćuju po deset meseci! Za razliku od ranijih godina kada su naši turisti letovanje plaćali najčešće u dva navrata - kada rezervišu i uoči puta, sada se putovanja plaćaju u ratama i do 60 meseci!

Letujemo deset dana, plaćamo deset meseci

- Ispostavilo se da je polovina naših aranžmana plaćena čekovima, a ostalo, uglavnom, karticom. Zanimljivo je da nismo imali nijedan slučaj kredita uzetog zbog letovanja - potvrđuje Branka Karadžić iz Olimpik travela.

U većini agencija su primetili da sada turisti neuporedivo češće plaćaju na rate, obično čekovima.

Ujedno, radi se o najjeftinijim aranžmanima čija je otplata počela već u proleće, tokom Sajma turizma, pa su mnogi uspeli da usklade i brojne popuste i dugu otplatu. U mnogim agencijama su nudili letovanje na 12 rata, odnosno do Nove godine.

- Na taj način se, praktično, letovanje i ne oseti - kaže Saša Zarić iz Pontea. - Ima onih koji odmah daju keš, ali uglavnom plaćaju na rate. Zanimljivo je da mogućnost plaćanja na rate koriste i oni koji putuju na vikend putovanja po evropskim metropolama.

Ipak, trećina aranžmana se i dalje plaća kešom. Kada se aranžman plati odjednom onda je i najjeftiniji, jer nema zateznih kamata, uračunavanja inflacije i slično.

I dalje je najskuplje plaćati preko sindikata, ali je „administrativna zabrana“ postala sve ređi oblik plaćanja. Ipak, pogrešna je pretpostavka da je reč o skupim aranžmanima, pošto je za letovanje od 2.000 evra nemoguće ispisati čekove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
letovanje more godišnji odmor odmor kupovina na rate rata plaćanje karticama turistički krediti turisti turizam Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana