Tekst objavljen: 20.06.2017 12:03        


DIinar nikad jači, doduše u ovoj godini. Zvanični srednji kurs domaće valute prema evru u ponedeljak je iznosio 122,11, a danas će biti za koju paru "snažniji" - 121,94. Dinar je samo u junu ojačao za 0,5 odsto prema evru, dok je od početka 2017. godine domaća valuta jača za 1,1 odsto. Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković poručuje da je to rezultat pobošljanja na nekoliko "frontova".

Leto ponovo jača dinar

- Uravnotežena ponuda i tražnja za devizama rezultat je usklađenosti platnobilansnih kretanja, popravljanja spoljnotrgovinskih pokazatelja zemlje, kao i većeg poverenja stranih portfolio investitora u perspektive domaće ekonomije - kaže Jorgovanka Tabaković, guverner NBS.

DO SEPTEMBRA STABILNO

Ova godina je bila prilično stabilna i u poglednu ponude i tražnje devize, tako da je prošla bez velikih trzavica. Kurs je, kako kaže Branko Živanović, profesor Beogradske bankarske akademije, bio hiperstabilan.

- Glavni razlog jačanja dinara je plitko tržište i menjači koji dnevno nude bankama i po nekolko miliona evra koje prodaju što naši radnici koji dolaze sa privremenog rada u inostranstvu, što turisti u tranzitu - objašnjava profesor Živanović.

- Tek u septembru se očekuju nešto veća plaćanja privrede prema inostranstvu i verujem da bi od tog meseca dinar mogao postepeno da slabi.

- To se odrazilo kroz njihovo pojačano ulaganje u dugoročne dinarske hartije od vrednosti Republike Srbije. Dodatno, stabilnosti na deviznom tržištu doprineli su i povećanje neto indeksirane aktive banaka, povećano kreditiranje, a neto otkup efektivnog stranog novca, sada je na sezonski uobičajenom višem nivou.

Narodna banka Srbije je, da bi sprečila velike oscilacije deviznog kursa, od početka godine intervenisala prodajom 345 miliona evra i kupovinom 280 miliona evra.

- Pokazali smo na taj način svoju objektivnost i nepristrasnost prilikom reagovanja na deviznom tržištu - dodaje Jorgovanka Tabaković.

- Devizni kurs je veoma dinamična kategorija na koju na dnevnoj osnovi utiče veliki broj činilaca i čije kretanje je gotovo nemoguće predvideti. Ipak, dobra informisanost Narodne banke Srbije o potencijalnom uticaju ovih faktora omogućava održanje stabilnosti na deviznom tržištu na efikasan način. Ni u narednom periodu ne očekujemo značajnije turbulencije na deviznom tržištu. Narodna banka Srbije će, kao i do sada, pratiti uticaj svih potencijalnih faktora na deviznom tržištu i po potrebi reagovati kako bi održala relativnu stabilnost i omogućila normalno funkcionisanje deviznog tržišta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jačanje dinara dinar evro rast dinara kurs dinara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana